Dlaczego niskokaloryczne diety mogą nie pomóc Ci schudnąć

10 stycznia 2022 Dieta

Jeśli myślałeś, że ograniczenie kalorii pomoże Ci schudnąć, pomyśl jeszcze raz.

Nowa książka dr Davida Ludwiga "Zawsze głodny? - podważa tezę, że obniżenie zawartości kalorii może pomóc ci stopić warstwy tłuszczu. Pisze on, że rodzaj spożywanych pokarmów - a nie tylko ich zawartość kaloryczna - ostatecznie wpływa na spalanie kalorii.

Ludwig, dyrektor New Balance Foundation Obesity Prevention Centre w Boston Children's Hospital, powiedział w ostatnim wywiadzie: "Naszą mantrą jest 'Zapomnij o kaloriach. Skup się na jakości tego, co jesz, i pozwól swojemu ciału zrobić resztę'".

W książce "Always Hungry?" Ludwig pisze, że problem nie polega na tym, że przejadanie się powoduje przybieranie na wadze, ale na tym, że proces przybierania na wadze faktycznie prowadzi do przejadania się.

Aby wyjaśnić, Ludwig mówi o tym, co dzieje się, gdy jesz wysoko przetworzone węglowodany. "Po pierwsze, następuje skok hormonu insuliny. Ta insulina powoduje, że komórki tłuszczowe zasysają kalorie i zatrzymują je. W optymalnym środowisku metabolicznym, kalorie te zostałyby uwolnione z komórek tłuszczowych następnym razem, gdy organizm potrzebuje energii, ale u osób z nadwagą, komórki tłuszczowe utknęły w trybie przechowywania i nigdy nie uwalniają tych kalorii. Tak więc, gdy ciało potrzebuje energii, mózg sygnalizuje głód, a więc osoba przejada się" - powiedział LiveScience.

Jak możesz zmienić poziom insuliny? Zmniejsz ilość przetworzonych węglowodanów w swojej diecie i zastąp je tłuszczem i białkiem. Prowadzi to do spadku poziomu insuliny, a komórki tłuszczowe mogą uwolnić nadmiar kalorii z powrotem do organizmu. To ostatecznie prowadzi do zmniejszenia głodu i pobudzenia metabolizmu, co przekłada się na łatwiejszą utratę wagi.

Założeniem książki "Zawsze głodny?" jest to, że punkt ciężkości ciała - waga, która zawsze wydaje się wisieć w pobliżu - może zostać zresetowana poprzez korygowanie podstawowych mechanizmów w czasie.

Istnieją jednak inne czynniki, które wchodzą w grę, jeśli chodzi o przybieranie i utrzymywanie wagi.

Badania wykazały, że przybieranie na wadze może uszkodzić krytyczne nerwy zlokalizowane w podwzgórzu, które regulują metabolizm. Leptyna, hormon, który sygnalizuje sytość, również odgrywa pewną rolę. Osoby z dużą ilością tkanki tłuszczowej mają wyższy poziom leptyny, ale mają tendencję do rozwijania oporności na ten hormon i nie otrzymują sygnału, że zjedli wystarczająco dużo. Dlatego właśnie terapia leptyną jest badana pod kątem utraty wagi.

Ale ostatecznie, wszystko sprowadza się do kalorii.

Jeśli chodzi o utratę wagi, pytanie nie brzmi: czy diety niskowęglowodanowe są lepsze od wysokowęglowodanowych, czy diety niskotłuszczowe są lepsze od wysokotłuszczowych, czy też diety niskotłuszczowe pokonują diety niskowęglowodanowe. Rzeczą, która ma znaczenie jest niska jakość w porównaniu z wysoką jakością.

Wszystkie kalorie nie są tworzone równe i niektóre pokarmy mogą być lepsze przy wspomaganiu utraty wagi.

Diety, które zawierają ziemniaki, białe pieczywo, napoje słodzone cukrem i mięso są związane z przyrostem masy ciała. Co więc powinieneś umieścić na swoim talerzu, jeśli jesteś na diecie odchudzającej? Spróbuj quinoa, pełne ziarna, jogurt grecki, brokuły, paneer/tofu, całe jajka, fasolę i rośliny strączkowe. Nie zapomnij wszystkiego doprawić - kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli może zapobiec przejadaniu się!

Tagi: terapia leptyną utrata wagi dieta niskokaloryczna dieta niskotłuszczowa dieta białkowa białko

10 stycznia 2022 Dieta

0 Komentarze