Dlaczego musisz zacząć dzień od wysokobiałkowego śniadania

8 grudnia 2021 Dieta

Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ale czy jesz właściwe, pożywne śniadanie?

W Indiach najczęstszym błędem śniadaniowym jest przesadne spożywanie węglowodanów - na przykład popularną kombinacją śniadaniową jest parantha z gorącą filiżanką chai. Drugim najczęstszym błędem śniadaniowym jest niejedzenie ich w ogóle!

Choć węglowodany dają Ci natychmiastową energię, nie są jedynym składnikiem odżywczym niezbędnym dla dobrego zdrowia. Idealne śniadanie powinno być bogate nie tylko w węglowodany, ale we wszystkie składniki odżywcze - zwłaszcza w białka.

Białko jest niezbędne, aby węglowodany spożywane podczas śniadania były trawione powoli, dając Ci wystarczającą ilość energii do pracy aż do obiadu. Po drugie, włączenie do swojej diety pokarmów bogatych w białko jest niezbędne, jeśli ćwiczysz rano, ponieważ białko jest kluczowe dla regeneracji mięśni.

Białko wegetariańskie jest ogólnie uważane za niekompletne (tzn. nie posiada wszystkich niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje ludzki organizm). Spożywając je razem z płatkami śniadaniowymi, otrzymujesz ich pełną wartość białkową.

Dobre wysokobiałkowe śniadanie może składać się z:

    Mleko i jajkaChleb i jajkaOsady i mlekoPaneer nadziewany rotisEggg bhujia i rotiIdli i sambar.

Oprócz tradycyjnych smarowideł, takich jak te wymienione powyżej, możesz wypróbować te wysokobiałkowe przepisy śniadaniowe dla szczypty różnorodności i smaku:

1. Owies na wynos

Kalorie: 247; Białko: 12 gm

Czas przygotowania: Overnight

Czas gotowania: Nie wymaga gotowania

Produkuje: 1 słoik - dla 1 osoby

Składniki

    Płatki owsiane 2 łyżki stołowe1 łyżeczka nasion lnu1 łyżeczka nasion chia5-6 migdałów, posiekanych5-6 rodzynekPół szklanki niskotłuszczowego mlekaPół szklanki niskotłuszczowego twaroguSezonowe owoce, takie jak banan, mango lub jabłko, 2 łyżki stołowe, posiekane

Sposób przygotowaniaZmieszaj płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, migdały, rodzynki i twaróg w słoiku i odstaw do lodówki na noc. Rano, dodać pół szklanki mleka i owoców sezonowych do mieszaniny i nosić słoik ze sobą na gotowe i pożywne śniadanie w podróży.

2. Jabłkowe tosty francuskie

Kalorie: 315; Białko: 18 gm

Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 2 minuty

Wykonanie: 2 kawałki - dla 1 osoby

Składniki

    2 kromki chleba wieloziarnistego½ małego jabłka, startego na tarce1 łyżeczka nasion lnu1 łyżeczka masła orzechowego1 jajko¼ łyżeczki cynamonu1 łyżka mleka¼ łyżeczki masła do wysmarowania patelni

Sposób przygotowaniaJajko roztrzepać, dodać do niego mleko i cynamon, a następnie odstawić ciasto na bok. Bierzemy kromkę chleba, smarujemy ją z jednej strony masłem orzechowym, kładziemy pół jabłka (startego na tarce) wraz z nasionami lnu i przykrywamy drugą kromką chleba. Zanurz chleb w cieście jajecznym i smaż na nieprzywierającej patelni, posmarowanej masłem. Smażyć z obu stron, aż stanie się jasnobrązowy. Podawaj na ciepło lub na zimno. Dla podkreślenia smaku, skropić miodem.

Tagi: wysokobiałkowe śniadanie

8 grudnia 2021 Dieta

0 Komentarze