
Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ale czy jesz właściwe, pożywne śniadanie?
W Indiach najczęstszym błędem śniadaniowym jest przesadne spożywanie węglowodanów - na przykład popularną kombinacją śniadaniową jest parantha z gorącą filiżanką chai. Drugim najczęstszym błędem śniadaniowym jest niejedzenie ich w ogóle!
Choć węglowodany dają Ci natychmiastową energię, nie są jedynym składnikiem odżywczym niezbędnym dla dobrego zdrowia. Idealne śniadanie powinno być bogate nie tylko w węglowodany, ale we wszystkie składniki odżywcze - zwłaszcza w białka.
Białko jest niezbędne, aby węglowodany spożywane podczas śniadania były trawione powoli, dając Ci wystarczającą ilość energii do pracy aż do obiadu. Po drugie, włączenie do swojej diety pokarmów bogatych w białko jest niezbędne, jeśli ćwiczysz rano, ponieważ białko jest kluczowe dla regeneracji mięśni.
Białko wegetariańskie jest ogólnie uważane za niekompletne (tzn. nie posiada wszystkich niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje ludzki organizm). Spożywając je razem z płatkami śniadaniowymi, otrzymujesz ich pełną wartość białkową.
Dobre wysokobiałkowe śniadanie może składać się z:
- Mleko i jajkaChleb i jajkaOsady i mlekoPaneer nadziewany rotisEggg bhujia i rotiIdli i sambar.
Oprócz tradycyjnych smarowideł, takich jak te wymienione powyżej, możesz wypróbować te wysokobiałkowe przepisy śniadaniowe dla szczypty różnorodności i smaku:
1. Owies na wynos
Kalorie: 247; Białko: 12 gm
Czas przygotowania: Overnight
Czas gotowania: Nie wymaga gotowania
Produkuje: 1 słoik - dla 1 osoby
Składniki
- Płatki owsiane 2 łyżki stołowe1 łyżeczka nasion lnu1 łyżeczka nasion chia5-6 migdałów, posiekanych5-6 rodzynekPół szklanki niskotłuszczowego mlekaPół szklanki niskotłuszczowego twaroguSezonowe owoce, takie jak banan, mango lub jabłko, 2 łyżki stołowe, posiekane
Sposób przygotowaniaZmieszaj płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, migdały, rodzynki i twaróg w słoiku i odstaw do lodówki na noc. Rano, dodać pół szklanki mleka i owoców sezonowych do mieszaniny i nosić słoik ze sobą na gotowe i pożywne śniadanie w podróży.
2. Jabłkowe tosty francuskie
Kalorie: 315; Białko: 18 gm
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 2 minuty
Wykonanie: 2 kawałki - dla 1 osoby
Składniki
- 2 kromki chleba wieloziarnistego½ małego jabłka, startego na tarce1 łyżeczka nasion lnu1 łyżeczka masła orzechowego1 jajko¼ łyżeczki cynamonu1 łyżka mleka¼ łyżeczki masła do wysmarowania patelni
Sposób przygotowaniaJajko roztrzepać, dodać do niego mleko i cynamon, a następnie odstawić ciasto na bok. Bierzemy kromkę chleba, smarujemy ją z jednej strony masłem orzechowym, kładziemy pół jabłka (startego na tarce) wraz z nasionami lnu i przykrywamy drugą kromką chleba. Zanurz chleb w cieście jajecznym i smaż na nieprzywierającej patelni, posmarowanej masłem. Smażyć z obu stron, aż stanie się jasnobrązowy. Podawaj na ciepło lub na zimno. Dla podkreślenia smaku, skropić miodem.












Zostaw komentarz