
Witamina A jest niezbędnym składnikiem codziennej diety. Pomaga ona poprawić wzrok, a także utrzymać funkcje neurologiczne, zdrową skórę i zdrowie hormonalne. Ta grupa związków antyoksydacyjnych może występować w dwóch rodzajach:
- Retinol jest rodzajem witaminy A, która pochodzi ze źródeł zwierzęcych. Organizm może bezpośrednio spożywać tę "wstępnie uformowaną" witaminę.Prowitamina karotenoidów jest uzyskiwana z owoców i warzyw. Ten rodzaj witaminy A jest najpierw przekształcany w retinol zaraz po strawieniu, a następnie wykorzystywany przez organizm.
Korzyści z witaminy A
Wśród kilku znanych korzyści z witaminy, oto kilka z nich:
- Znane w leczeniu słabego wzroku, regularne spożywanie witaminy A poprawia widzenie w nocy i zmniejsza ryzyko ślepoty nocnej. Zapewnia dodatkową opiekę i ochronę, że delikatne oczy require.Research wykazały, że może pomóc poprawić swoje kości i zębów strength.Including żywności z dużą ilością witaminy A w diecie pomaga zapobiega rozwojowi dystrofii mięśniowej. Tak więc, promuje wzrost mięśni.Spożywanie witaminy codziennie jest powiedział, aby zwiększyć odpowiedzi limfocytów, które zwalczają antygeny chorobotwórcze, a tym samym wzmocnienie systemu odpornościowego.
Niedobór witaminy A
Częściej spotykany w krajach rozwijających się, niedobór witaminy A może prowadzić do ślepoty, uszkodzenia siatkówki i owrzodzeń rogówki. Ponadto, niskie spożycie tej witaminy może również prowadzić do zwiększonego ryzyka infekcji wirusowych i chorób układu oddechowego. I odwrotnie, spożywanie witaminy w nadmiarze może również prowadzić do chorób wątroby, utraty apetytu i nudności.
Żywność bogata w witaminę A
Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach i powinna być spożywana z tłuszczami. Najlepiej pozyskiwać ją z odpowiednio zbilansowanej diety. Na szczęście, witaminę tę można znaleźć w różnych rodzajach żywności, w tym w owocach i warzywach oraz produktach mlecznych. Oto lista pokarmów, które są bogate w witaminę A:
Marchew:
Witamina A w marchewce występuje w postaci beta-karotenu, zdrowego przeciwutleniacza. Regularne spożywanie dużej ilości marchwi może znacznie poprawić Twój wzrok. Jedna średnia surowa marchew zawiera 10190 jednostek międzynarodowych tej witaminy, co stanowi nieco więcej niż dwukrotność dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby dorosłej.
Słodkie ziemniaki:
Wraz z tym, że są niskokaloryczne i pyszne w smaku, słodkie ziemniaki są znane jako bogate w składniki odżywcze. Są one również jednym z najlepszych źródeł witaminy A, stanowiąc ponad 400% dziennego zapotrzebowania człowieka. Włącz słodkie ziemniaki do swojej codziennej diety, aby znacznie zwiększyć spożycie witaminy.
Mleko:
Oprócz tego, że mleko jest bogate w wapń, magnez i witaminę D, zawiera również wystarczające ilości witaminy A. Jedna filiżanka mleka dostarcza 395 jednostek międzynarodowych tej witaminy. Niskotłuszczowe mleko jest dobrą alternatywą dla zwykłego mleka dla każdego, kto chce schudnąć.
Owoce morza:
Owoce morza, takie jak tuńczyk, ostrygi, łosoś i makrela są naprawdę dobrym źródłem witaminy A. 100 gramowa porcja tuńczyka może dostarczyć 50% dziennego zapotrzebowania organizmu. Również bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, owoce morza mogą pomóc poprawić zdrowie siatkówki i zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Idealne są dwie porcje owoców morza tygodniowo.
Pomidor:
Pomidory należą do najczęstszych składników w kuchni indyjskiej. Na szczęście są one jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów i witamin. Średniej wielkości pomidor może stanowić 20% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A. Wraz z tym, są one również bogate w witaminę C i likopen, jak również.
Zielone warzywa liściaste:
Jedzenie dużej ilości warzyw jest korzystne na wiele sposobów. Są one niskokaloryczne i pełne składników odżywczych, a jednocześnie stosunkowo łatwe do przygotowania. Zielone warzywa, takie jak liście meti, sałata, szpinak i jarmuż są doskonałym źródłem witaminy A. Są one również doskonałym źródłem kilku składników odżywczych, takich jak potas, wapń, białko i mangan.
Groch:
Pojedyncza porcja 70 g grochu zapewnia więcej niż dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę, przy zaledwie 65 kaloriach. Wraz z witaminą A, groch jest bogaty w witaminę C, K i B też.
Mango:
Mango jest bardzo lubiany pyszne owoce, które są pakowane w składniki odżywcze i może być zdrowym dodatkiem do zrównoważonej diety. Średniej wielkości mango dostarcza około 73% dziennego zapotrzebowania organizmu.
Regularne spożywanie powyższych 8 pokarmów może tylko poprawić zawartość witaminy A w organizmie. Jak już wcześniej wspomniano, odpowiednia ilość tej witaminy może być tylko dobra dla organizmu. Dokonaj właściwych wyborów dla swojego zdrowia już dziś.












Zostaw komentarz