Owoce gwiaździste: 6 najważniejszych korzyści; fakty żywieniowe i zdrowe przepisy

25 listopada 2021 Dieta

Owoc gwiaździsty to tropikalny owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Zdobył popularność na całym świecie dzięki niezliczonej ilości zastosowań i korzyści. Wgryzanie się w owoc gwiaździsty jest niezwykle satysfakcjonujące, ponieważ jest on zarówno chrupiący, jak i soczysty. W niektórych regionach jest to lokalny przysmak, a w innych egzotyczny owoc. Każdy region w unikalny sposób włączył ten owoc do swojej lokalnej kuchni. Chińczycy wolą go z rybą. Australijczycy marynują go. Jamajczycy suszą go. Filipińczycy jedzą go po prostu z solą, a Hindusi wolą go w postaci soku. Ponieważ owoc ten jest bardzo różnorodny, można go spożywać na tak wiele różnych wspaniałych sposobów.

Z wyglądu owoc gwiaździsty jest owocem o owalnym kształcie z pięcioma grzbietami ciągnącymi się wzdłuż. To właśnie te grzbiety nadają mu wygląd gwiazdy w przekroju poprzecznym, stąd nazwa - owoc gwiaździsty. W zależności od odmiany owoce są słodkie i kwaśne. Niektóre kwaśne odmiany w miarę dojrzewania stają się nawet słodkie. Oprócz tych wielu właściwości, owoce posiadają kilka składników odżywczych, które nie tylko dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, ale także utrzymują nas w zdrowiu przez długi czas.

Spis treści

    Wartość odżywcza owocu gwiaździstegoZdrowe korzyści z owocu gwiaździstegoCzy owoc gwiaździsty może być spożywany przez każdego? Zdrowe sposoby spożywania owocu gwiaździstegoSmoothie truskawkoweOwoce gwiaździsteSałatka z krewetekOwoce gwiaździstePodsumowanie

Wartość odżywcza owoców gwieździstych

Owoce gwiaździste są niskokaloryczne, ale zawierają dużo błonnika, co czyni je wyjątkowo zdrowymi. Ma również niską zawartość tłuszczu, ale jest bogaty w witaminę B, witaminę C, sód, potas, żelazo i kilka ważnych przeciwutleniaczy, co czyni go wszechstronnie zdrową przekąską. Na każde 100g porcji spożywa się:

    Tłuszcz 0,3gWęglowodany 7gBłonnik pokarmowy 2,8gBiałko 1g

Korzyści zdrowotne płynące z owoców gwiaździstych

Owoce gwiaździste są jednocześnie pyszne i pożywne. Jego słodki i pikantny smak można delektować się bez wyrzutów sumienia, ponieważ zawiera on wiele składników odżywczych, które poprawiają zdrowie. Poniżej przedstawiamy niektóre z zalet spożywania owoców gwiaździstych.

1. Zapobiega stanom zapalnym

Owoc gwiaździsty jest dobrym źródłem witaminy C. Jedna porcja tego owocu może zadbać o 57% dziennego zalecanego spożycia witaminy C. Witamina C oczyszcza organizm z toksyn, a jej właściwości przeciwzapalne pomagają w chorobach skóry, takich jak zapalenie skóry. Pomaga również organizmowi w walce z grypą i przeziębieniami. Spożywanie tak bogatego źródła witaminy C może znacznie zwiększyć Twoją tolerancję na zimno i siłę przeciwko infekcjom. Ponadto, witamina C jest również wymagana przez organizm do produkcji kolagenu znajdującego się w kościach, mięśniach i chrząstkach. Pomaga również w przyswajaniu innego niezbędnego składnika odżywczego - żelaza. Niedobór witaminy C może prowadzić do szkorbutu, złej skóry, powolnego gojenia się tkanek i zmęczenia. Włączenie owoców gwiaździstych do swojej diety sprawi, że poziom witaminy C będzie zawsze optymalny.

2. Dobre dla serca

Owoce gwiaździste są pełne ważnych minerałów, takich jak sód i potas, które regulują ciśnienie krwi. Zdrowy poziom obu tych minerałów zapewni, że Twoje ciśnienie krwi nigdy nie będzie się radykalnie wahać, a rytm bicia serca pozostanie stabilny. Zawiera również wapń, który jest bardzo korzystny dla Twojego serca. Zdrowa ilość wapnia w organizmie może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak udary i zatrzymanie akcji serca. Zapewnia solidne krążenie krwi i równowagę płynów w organizmie, zmniejszając w ten sposób swoje szanse na rozwój chorób serca.

3. Zwalcza cukrzycę i wysoki poziom cholesterolu

100 g owoców gwiaździstych zawiera 2,8 g błonnika owocowego, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Błonnik owocowy hamuje uwalnianie glukozy, które ma miejsce po zjedzeniu czegoś. W ten sposób pomaga regulować poziom cukru we krwi i insuliny. Jedzenie żywności o wysokiej zawartości błonnika może zapobiegać cukrzycy, a także może aktywnie pomagać osobom już cierpiącym na cukrzycę. Ponieważ owoce gwiaździste są tak łatwe do spożycia i bogate w błonnik, stanowią zdrową, niezawinioną przekąskę zarówno dla diabetyków, jak i osób bez cukrzycy.Wysoka zawartość błonnika pomaga również w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a w rezultacie w podatności na dolegliwości serca. Co więcej, każde 100g tego owocu zawiera tylko 0,3g tłuszczu, co czyni go niezwykle odpowiednim dla utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu.

4. Lepsze trawienie i metabolizm

Bogata obecność błonnika pokarmowego w tym owocu ma jeszcze jedną zaletę zdrowotną - poprawia trawienie. Pomaga w regulacji wielkości i miękkości stolca, ułatwiając jego przejście przez system. Osoby cierpiące na zaparcia znajdą ulgę, ponieważ owoc ten stymuluje trawienie i poprawia stan zdrowia jelit. Dobre zdrowie jelit będzie również złagodzić inne objawy słabego trawienia, takie jak skurcze i wzdęcia.Owoc jest również bogatym źródłem witaminy B, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju komórek. Owoc gwiaździsty zawiera dwa rodzaje witaminy B - ryboflawinę i folian, nazywany również kwasem foliowym w suplementach diety. Obie te witaminy regulują metabolizm i zapewniają, że poziom hormonów i enzymów pozostaje w normie.

5. Zdrowe włosy i skóra

Bogata obecność przeciwutleniaczy oraz witamin B i C w owocach gwiaździstych wspomaga leczenie komórek skóry i włosów, co z kolei prowadzi do lśniących włosów i promiennej skóry. Szczególnie przeciwutleniacze takie jak kwas galusowy i kwercetyna wykazują ogromne właściwości przeciwzapalne i przeciwhistaminowe.

6. Reguluje wagę

Niska zawartość cukru sprawia, że owoce gwiaździste są idealną przekąską, którą można jeść bez obaw o przybieranie na wadze. Wysoka zawartość błonnika również sprawia, że metabolizm działa szybko, zapewniając spalanie kalorii szybko. Żywność o wysokiej zawartości błonnika jest bardziej sycąca niż jej odpowiedniki o niskiej zawartości błonnika, co sprawia, że jesteś syty przez długi czas.

Czy owoce gwiaździste mogą być spożywane przez każdego?

Pomimo licznych korzyści zdrowotnych, owoce gwiaździste powinny być unikane przez osoby cierpiące na schorzenia nerek. Zawierają one neurotoksyny, które są nieszkodliwe dla osób z normalnie funkcjonującymi nerkami, ale nie dla osób cierpiących na schorzenia nerek. Tacy ludzie nie są w stanie wypłukać neurotoksyny z organizmu, co prowadzi do ciężkiej choroby.Jednak reszta może cieszyć się tym owocem bez żadnych komplikacji.

Zdrowe sposoby na spożywanie owoców gwiaździstych

Możesz wykorzystać niektóre z poniższych zdrowych przepisów, aby delektować się tym owocem i czerpać z niego wszystkie korzyści zdrowotne.

#1 Smoothie truskawkowe z owoców gwiaździstych

To pożywne wegańskie smoothie to świetny sposób na ograniczenie nieustannego głodu, a jednocześnie zapewnienie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Czas przygotowania: 5 minut; Czas gotowania: 2 minuty

    1 filiżanka owoców gwiaździstych1 filiżanka truskawek¾ filiżanki wody1 łyżka stołowa soku z cytryny1 filiżanka mango Proces: -Chop wszystkie owoce i umieścić je w blenderze.Po zmiksowaniu do preferowanej konsystencji, służyć

#2 Sałatka z krewetek z owocami gwiaździstymi

To pyszne danie jest pięknym połączeniem różnych smaków i tekstur. Jest chrupiące, soczyste i orzeźwiające - świetne danie samo w sobie lub równie wspaniały dodatek do zwykłych obiadów/kolacji.

Czas przygotowania: 15 minut; Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

    1 filiżanka gotowanych krewetek5 owoców gwiaździstych1 ogórek½ filiżanki czerwonej cebuli½ filiżanki liści mięty1 łyżka stołowa pieprzu1 łyżeczka soli1 łyżka stołowa soku z cytryny1 łyżka stołowa sosu rybnego.

Sposób przygotowania:

    Umieść ugotowane krewetki w misce do sałatki.Dodaj owoce gwiaździste wraz z posiekanym ogórkiem, cebulą i świeżymi liśćmi mięty do miski.Przygotuj sos sałatkowy mieszając sok z cytryny, sos rybny, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i polać sałatkę.Najlepiej podawać ją na świeżo.

Pikle z owoców gwiaździstych #3

Innym sposobem, aby naprawdę cieszyć się owocami gwiaździstymi jest ich marynowanie, na sposób indyjski.

Czas przygotowania: 20 minut; Czas gotowania: 45 minut.

Składniki

    6 owoców gwiaździstych5 łyżek stołowych oleju musztardowego1 łyżka stołowa nasion gorczycy4 łyżki stołowe nasion kopru włoskiego1 łyżka stołowa czerwonego chili w proszku1 - 1,5 łyżeczki soli1 łyżka stołowa kurkumy w proszku

Sposób przygotowania:

    Umyj i wysusz owoce gwiaździste. Uprażyć i zmielić nasiona gorczycy i kopru włoskiego. Dodać zmielone nasiona wraz z owocami gwiazdek i przyprawami do słoika do marynowania. Pozostawić na jeden dzień. Po upływie doby podgrzać olej musztardowy i wlać do słoika z marynatą. Przechowywać na słońcu przez co najmniej 4 dni przed użyciem.

Podsumowanie

Soczysty owoc gwiaździsty jest tak samo pyszny do jedzenia, jak i piękny do patrzenia. Owoc ten jest niezwykle zdrowy. Jest pełen kilku ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C i błonnik, które utrzymają Cię w dobrym zdrowiu i formie. Jego spożycie jest również związane z niezliczoną ilością korzyści zdrowotnych, takich jak:

    Improved DigestionIncreased MetabolismHealthier Skin and hairPrevents heart and blood-sugar related disease.

Jest to również bardzo wszechstronny owoc, który może być przygotowany na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy nie znudzi Ci się jedzenie tego niesamowitego owocu.

Tagi: czy gwiezdne owoce mogą być spożywane przez każdego? gwiezdne owoce gwiezdne owoce korzyści zdrowotne gwiezdne owoce zdrowe przepisy gwiezdne owoce wartości odżywcze gwiezdne owoce marynowane gwiezdne owoce sałatka z krewetek gwiezdne owoce truskawkowe smoothie

25 listopada 2021 Dieta

0 Komentarze