Co to są witaminy i jak działają?

30 marca 2021 Poradnik


Zamieszczamy produkty, które naszym zdaniem są przydatne dla naszych czytelników. Jeśli dokonasz zakupu za pośrednictwem linków na tej stronie, możemy zarobić niewielką prowizję. Oto nasz proces.

Witaminy to związki organiczne, których ludzie potrzebują w niewielkich ilościach. Większość witamin musi pochodzić z pożywienia, ponieważ organizm albo ich nie produkuje, albo produkuje ich bardzo mało.

Każdy organizm ma inne zapotrzebowanie na witaminy. Na przykład, ludzie muszą otrzymywać witaminę C ze swojej diety - podczas gdy psy mogą produkować całą potrzebną im witaminę C.

Dla ludzi witamina D nie jest dostępna w wystarczających ilościach w pożywieniu. Organizm ludzki syntetyzuje tę witaminę podczas ekspozycji na światło słoneczne i jest to najlepsze źródło witaminy D.

Różne witaminy odgrywają różne role w organizmie, a człowiek wymaga innej ilości każdej z nich, aby zachować zdrowie.

Ten artykuł wyjaśnia, czym są witaminy, co robią i które pokarmy są ich dobrym źródłem. Aby uzyskać więcej informacji na temat każdej z witamin, skorzystaj z linków zaznaczonych na niebiesko poniżej.

Czym są witaminy?

Witaminy to substancje organiczne występujące w niewielkich ilościach w naturalnych produktach spożywczych. Zbyt mała ilość jakiejkolwiek witaminy może zwiększyć ryzyko wystąpienia pewnych problemów zdrowotnych.

Witamina jest związkiem organicznym, co oznacza, że zawiera węgiel. Jest to również niezbędny składnik odżywczy, który organizm może potrzebować z pożywienia.

Obecnie istnieje 13 uznanych witamin.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach lub wodzie. Poniżej opisujemy oba rodzaje:

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach. Organizm przechowujeTrusted Source witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w tkance tłuszczowej i wątrobie, a zapasy tych witamin mogą pozostawać w organizmie przez kilka dni, a czasem nawet miesięcy.

Tłuszcze w diecie pomagają organizmowi wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach poprzez przewód jelitowy.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie pozostają długo w organizmie i nie mogą być magazynowane. Opuszczają one organizm wraz z moczem. Z tego powodu, ludzie potrzebują bardziej regularnych dostaw witamin rozpuszczalnych w wodzie niż tych rozpuszczalnych w tłuszczach.

Witamina C i wszystkie witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie (źródło zaufane).

13 witamin

Poniżej znajdziesz informacje o każdej z obecnie uznanych witamin:

Witamina A
Nazwy chemiczne: retinol, retinal i "cztery karotenoidy", w tym beta karoten.

Jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Funkcje: Jest niezbędna dla zdrowia oczu.
Niedobór: Może powodować ślepotę nocną i keratomalację, która powoduje, że przezroczysta przednia warstwa oka staje się sucha i mętna.
Dobre źródła: Należą do nich wątroba, olej z wątroby dorsza, marchew, brokuły, słodkie ziemniaki, masło, jarmuż, szpinak, dynia, zielenina kolendry, niektóre sery, jaja, morele, melon kantalupa i mleko.
Dowiedz się więcej o witaminie A.

Witamina B1
Nazwa chemiczna: tiamina.

Jest rozpuszczalna w wodzie.
Funkcje: Jest niezbędna do produkcji różnych enzymów, które pomagają rozłożyć cukier we krwi.
Niedobór: Może powodować beriberi i zespół Wernicke-Korsakoffa.
Dobre źródła: Należą do nich drożdże, wieprzowina, ziarna zbóż, nasiona słonecznika, brązowy ryż, pełnoziarniste żyto, szparagi, jarmuż, kalafior, ziemniaki, pomarańcze, wątroba i jaja.
Dowiedz się więcej o witaminie B1.

Witamina B2
Nazwa chemiczna: ryboflawina.

Jest rozpuszczalna w wodzie.
Funkcje: Jest niezbędna do wzrostu i rozwoju komórek ciała i pomaga metabolizować żywność.
Niedobór: Objawy obejmują zapalenie warg i szczeliny w jamie ustnej.
Dobre źródła: Należą do nich szparagi, banany, persymony, okra, boćwina, ser twarogowy, mleko, jogurt, mięso, jaja, ryby i zielona fasola.
Dowiedz się więcej o witaminie B2.

Witamina B3
Nazwy chemiczne: niacyna, niacynamid.

Jest rozpuszczalna w wodzie.
Funkcje: Organizm potrzebuje niacyny, aby komórki mogły rosnąć i pracować prawidłowo.
Niedobór: Niski poziom powoduje problem zdrowotny zwany pellagra, który powoduje biegunkę, zmiany skórne i zaburzenia jelitowe.
Dobre źródła: Przykłady obejmują kurczaka, wołowinę, tuńczyka, łososia, mleko, jajka, pomidory, warzywa liściaste, brokuły, marchew, orzechy i nasiona, tofu i soczewicę.
Dowiedz się więcej o witaminie B3.

Witamina B5
Nazwa chemiczna: kwas pantotenowy.

Jest rozpuszczalny w wodzie.
Funkcje: Jest niezbędna do produkcji energii i hormonów.
Niedobór: Objawy obejmują parestezję, czyli "szpilki i igły".
Dobre źródła: Należą do nich mięsa, pełne ziarna, brokuły, awokado i jogurt.
Dowiedz się więcej o witaminie B5 tutaj.

Witamina B6
Nazwy chemiczne: pirydoksyna, pirydoksamina, pirydoksal.

Jest rozpuszczalna w wodzie.
Funkcje: Jest niezbędna do tworzenia się czerwonych krwinek.
Niedobór: Niski poziom może prowadzić do anemii i neuropatii obwodowej.
Dobre źródła: Należą do nich ciecierzyca, wątroba wołowa, banany, kabaczek i orzechy.
Dowiedz się więcej o witaminie B6.

Witamina B7
Nazwa chemiczna: biotyna.

Jest rozpuszczalna w wodzie.
Funkcje: Umożliwia organizmowi metabolizowanie białek, tłuszczów i węglowodanów. Przyczynia się również do keratyny, białka strukturalnego w skórze, włosach i paznokciach.
Niedobór: Niski poziom może powodować zapalenie skóry lub zapalenie jelit.
Dobre źródła: Należą do nich żółtko jaja, wątroba, brokuły, szpinak i ser.
Dowiedz się więcej o witaminie B7.

Witamina B9
Nazwy chemiczne: kwas foliowy, kwas foliowy.

Jest rozpuszczalna w wodzie.
Funkcje: Jest niezbędna do tworzenia DNA i RNA.
Niedobór: Podczas ciąży, może to wpłynąć na układ nerwowy płodu. Lekarze zalecają suplementy kwasu foliowego przed i w czasie ciąży.
Dobre źródła: Należą do nich warzywa liściaste, groch, rośliny strączkowe, wątroba, niektóre wzbogacone produkty zbożowe i nasiona słonecznika. Również niektóre owoce zawierają umiarkowane ilości tego składnika.
Dlaczego folian, inna forma B9, jest ważny?

Witamina B12
Nazwy chemiczne: cyjanokobalamina, hydroksokobalamina, metylokobalamina.

Jest rozpuszczalna w wodzie.
Funkcje: Jest niezbędna dla zdrowego układu nerwowego.
Niedobór: Niski poziom może prowadzić do problemów neurologicznych i niektórych rodzajów anemii.
Dobre źródła: Przykłady obejmują ryby, skorupiaki, mięso, drób, jaja, mleko i inne produkty mleczne, wzbogacone zboża, wzbogacone produkty sojowe i wzbogacone drożdże odżywcze.
Lekarze mogą zalecić, aby osoby stosujące dietę wegańską przyjmowały suplementy B12.

Witamina C

Nazwa chemiczna: kwas askorbinowy.

Jest rozpuszczalna w wodzie.
Funkcje: Przyczynia się do produkcji kolagenu, gojenia się ran i tworzenia kości. Wzmacnia również naczynia krwionośne, wspomaga układ odpornościowy, pomaga organizmowi wchłaniać żelazo i działa jako przeciwutleniacz.
Niedobór: Może prowadzić do szkorbutu, który powoduje krwawienie dziąseł, utratę zębów, słaby wzrost tkanek i gojenie się ran.
Dobre źródła: Należą do nich owoce i warzywa, ale gotowanie niszczy witaminę C.
Dowiedz się więcej o witaminie C.

Witamina D
Nazwy chemiczne: ergokalcyferol, cholekalcyferol.

Jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Funkcje: Jest niezbędna do zdrowej mineralizacji kości.
Niedobór: Może powodować krzywicę i osteomalację, czyli zmiękczenie kości.
Dobre źródła: Ekspozycja na promienie UVB ze słońca lub innych źródeł powoduje, że organizm wytwarza witaminę D. Tłuste ryby, jaja, wątroba wołowa i grzyby również zawierają tę witaminę.
Dowiedz się więcej o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D.

Witamina E
Nazwy chemiczne: tokoferol, tokotrienol.

Jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Funkcje: Jego aktywność antyoksydacyjna pomaga zapobiegać stresowi oksydacyjnemu, problemowi, który zwiększa ryzyko rozległych stanów zapalnych i różnych chorób.
Niedobór: Jest to rzadkie, ale może powodować anemię hemolityczną u noworodków. Stan ten niszczy komórki krwi.
Dobre źródła: Należą do nich kiełki pszenicy, kiwi, migdały, jajka, orzechy, zielenina liściasta i oleje roślinne.
Jakie są objawy niedoboru witaminy E?

Witamina K
Nazwy chemiczne: filochinon, menachinon.

Jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Funkcje: Jest niezbędna do krzepnięcia krwi.
Niedobór: Niski poziom może powodować niezwykłą podatność na krwawienie, czyli diatezę krwotoczną.
Dobre źródła: Należą do nich natto, zielenina liściasta, dynia, figi i pietruszka.
Dlaczego potrzebujemy witaminy ?

Suplementy witaminowe

Wiele osób w Stanach Zjednoczonych przyjmuje multiwitaminy i inne suplementy, chociaż mogą one nie być konieczne lub pomocne, według badańTrusted Source.

Zrównoważona, zróżnicowana dieta, która zawiera dużo owoców i warzyw powinna być głównym źródłem witamin. Departament Zdrowia i Usług Społecznych zapewnia aktualne wytyczneTrusted Source szczegółowo opisujące najlepsze sposoby, aby uzyskać wystarczającą ilość składników odżywczych z diety.

Jednak w niektórych przypadkach, takich jak ciąża, osoby o ograniczonej diecie i osoby z określonymi problemami zdrowotnymi, wskazane może być stosowanie wzbogaconej żywności i suplementów.

Każdy, kto przyjmuje suplementy powinien uważać, aby nie przekroczyć maksymalnej dawki, ponieważ badaniaTrusted Source pokazują, że przyjmowanie zbyt dużej ilości jakiejkolwiek witaminy może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Ponadto, niektóre leki mogą wchodzić w interakcje z suplementami witaminowymi. Ogólnie rzecz biorąc, ważne jest, aby porozmawiać z pracownikiem służby zdrowia przed wypróbowaniem jakiegokolwiek suplementu.

 

30 marca 2021 Poradnik

0 Komentarze