Syntetyczne vs naturalne składniki odżywcze: Czy to ma znaczenie?

3 marca 2021 Poradnik

Wielu ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości składników odżywczych z samej diety (1Trusted Source).

Obecnie ponad połowa populacji USA przyjmuje syntetyczne składniki odżywcze, takie jak multiwitaminy (2Trusted Source).

Jednakże, toczy się wiele dyskusji na temat tego, czy syntetyczne składniki odżywcze zapewniają takie same korzyści jak naturalne składniki odżywcze.

Niektóre źródła sugerują nawet, że syntetyczne składniki odżywcze mogą być niebezpieczne.

Ten artykuł przedstawia obiektywne spojrzenie na naukę o syntetycznych i naturalnych składnikach odżywczych.

Czym są syntetyczne i naturalne składniki odżywcze?

Oto różnica między naturalnymi i syntetycznymi składnikami odżywczymi:

  • Naturalne składniki odżywcze: Są one uzyskiwane z całych źródeł żywności w diecie.
  • Syntetyczne składniki odżywcze: Zwane również izolowanymi składnikami odżywczymi, są one zazwyczaj wytwarzane sztucznie, w procesie przemysłowym.
  • Syntetyczne składniki odżywcze nie obejmują "suplementów diety", które są wytwarzane ze skoncentrowanej, odwodnionej żywności.
  • Większość suplementów dostępnych obecnie na rynku jest wytwarzana sztucznie. Należą do nich między innymi witaminy, antyoksydanty, minerały i aminokwasy.

Można je przyjmować w postaci tabletek, kapsułek, proszku lub płynu, a ich zadaniem jest naśladowanie sposobu, w jaki naturalne składniki odżywcze działają w naszym organizmie.

Aby dowiedzieć się, czy Twój suplement jest syntetyczny czy naturalny, sprawdź etykietę. Naturalne suplementy zazwyczaj zawierają listę źródeł pokarmowych lub są oznaczone jako w 100% roślinne lub zwierzęce.

Suplementy, które wymieniają poszczególne składniki odżywcze, takie jak witamina C, lub używają nazw chemicznych, takich jak kwas askorbinowy, są prawie na pewno syntetyczne.

PODSUMOWANIE:
Syntetyczne składniki odżywcze to suplementy diety wytworzone sztucznie w warunkach laboratoryjnych lub w procesie przemysłowym. Naturalne składniki odżywcze to te, które można znaleźć w całej żywności.

Czy naturalne i syntetyczne składniki odżywcze różnią się od siebie?
Przyjęło się uważać, że syntetyczne składniki odżywcze są niemal identyczne pod względem chemicznym z tymi, które można znaleźć w żywności.

Jednak proces produkcji syntetycznych składników odżywczych bardzo różni się od tego, w jaki sposób tworzą je rośliny i zwierzęta. Dlatego też, pomimo podobnej struktury, organizm może inaczej reagować na syntetyczne składniki odżywcze.

Ponadto nie jest jasne, jak dobrze syntetyczne składniki odżywcze są wchłaniane i wykorzystywane w organizmie. Niektóre z nich mogą być łatwiej wchłaniane, inne nie (3Trusted Source).

Dzieje się tak, ponieważ kiedy jesz prawdziwe jedzenie, nie spożywasz pojedynczych składników odżywczych, ale raczej całą gamę witamin, minerałów, kofaktorów i enzymów, które pozwalają na optymalne wykorzystanie przez organizm.

Bez tych dodatkowych związków, syntetyczne składniki odżywcze prawdopodobnie nie będą wykorzystywane przez organizm w taki sam sposób, jak ich naturalne odpowiedniki (4Trusted Source).

Na przykład, badania pokazują, że naturalna witamina E jest wchłaniana dwa razy skuteczniej niż syntetyczna (5Trusted Source).

PODSUMOWANIE:
Nie jest jasne, jak dobrze syntetyczne składniki odżywcze są wchłaniane i wykorzystywane w organizmie. Twój organizm najlepiej wykorzysta składniki odżywcze, jeśli będą one przyjmowane w postaci całych pokarmów, z szeroką gamą związków pokarmowych.


Składniki odżywcze zawarte w całych produktach żywnościowych mają korzyści zdrowotne

Naturalna, pełnowartościowa żywność może pomóc w zwalczaniu i zapobieganiu chorobom serca, cukrzycy, nowotworom i przedwczesnej śmierci.

Korzyści te są związane z szeroką gamą witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika i kwasów tłuszczowych zawartych w produktach pełnoziarnistych.

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa dostarczają nam błonnika, witamin, minerałów i związków roślinnych, które są uważane za odpowiedzialne za wiele korzyści zdrowotnych.
Badania obserwacyjne wykazują, że większe spożycie owoców i warzyw wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca, raka, cukrzycy, zapalenia stawów i niektórych zaburzeń mózgu (6Trusted Source, 7Trusted Source, 8Trusted Source).

Zwiększone spożycie owoców jest również związane z niższym ciśnieniem krwi, zmniejszonym stresem oksydacyjnym i lepszą kontrolą cukru we krwi (9Trusted Source, 10Trusted Source).

Jeden z przeglądów wykazał, że na każdą dzienną porcję spożywanych owoców lub warzyw, ryzyko chorób serca zmniejsza się o 4-7% (11Trusted Source).

Tłuste ryby

Naukowcy uważają, że wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w tłustych rybach jest odpowiedzialny za poprawę zdrowia serca.
Wiele dużych badań obserwacyjnych wykazało, że ludzie, którzy regularnie jedzą ryby, mają niższe ryzyko zawału serca, udaru mózgu i śmierci z powodu chorób serca (12Zaufane źródło, 13Zaufane źródło, 14Zaufane źródło, 15Zaufane źródło).

Jedno z badań przeprowadzonych na ponad 40 000 mężczyzn w wieku 40-75 lat wykazało, że ci, którzy regularnie spożywali jedną lub więcej porcji ryb tygodniowo, mieli o 15% niższe ryzyko wystąpienia chorób serca (16Zaufane źródło).

Fasola i rośliny strączkowe

Eksperci uważają, że wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika oraz szeroki zakres witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w fasoli i roślinach strączkowych może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów (17Trusted Source, 18Trusted Source, 19Trusted Source).
Jedzenie jednej porcji roślin strączkowych takich jak fasola, groch i ciecierzyca każdego dnia zostało powiązane z 5% niższym poziomem cholesterolu LDL i 5-6% niższym ryzykiem chorób serca (20Trusted Source).

Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona są bogate w antyoksydanty, minerały i zdrowe tłuszcze. Zostały one powiązane z obniżonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, chorób serca i cukrzycy (21Trusted Source, 22Trusted Source).
Jeden z przeglądów wykazał, że 4 tygodniowe porcje orzechów były związane z 28% niższym ryzykiem chorób serca i 22% niższym ryzykiem cukrzycy (22Trusted Source).

Pełne ziarno

Pełne ziarna zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, magnez i selen.
Spożywanie pełnych ziaren zbóż wiąże się również z ochroną przed rakiem, chorobami serca, cukrzycą i otyłością (23Trusted Source).

PODSUMOWANIE:
Dowody potwierdzają tezę, że naturalne składniki odżywcze znajdujące się w pełnoziarnistej żywności mogą zapobiegać wielu chorobom przewlekłym, takim jak choroby serca, cukrzyca, rak i przedwczesna śmierć.

Badania nad suplementami dały mieszane wyniki

Chociaż jest jasne, że naturalne składniki odżywcze wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, dowody dotyczące syntetycznych suplementów są mieszane.

Multiwitaminy

Niektóre badania obserwacyjne wykazały, że przyjmowanie multiwitamin wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca i nowotworów (24Trusted Source, 25Trusted Source, 26Trusted Source, 27Trusted Source, 28Trusted Source).
Jednak inne badania nie wykazały żadnego efektu (29Trusted Source, 30Trusted Source, 31Trusted Source, 32Trusted Source, 33Trusted Source, 34Trusted Source).

Niektórzy nawet łączą stosowanie multiwitamin ze zwiększonym ryzykiem raka (35Trusted Source, 36Trusted Source, 37Trusted Source, 38Trusted Source).

Jedno z dużych badań dotyczyło wpływu multiwitaminy w dużych dawkach na zdrowie serca. Po prawie 5 latach, badanie wykazało, że multiwitaminy nie miały korzystnego wpływu (39Trusted Source).

Jednakże, kilka innych badań powiązało suplementy multiwitaminowe z poprawą pamięci u starszych dorosłych (40Trusted Source, 41Trusted Source, 42Trusted Source, 43Trusted Source).

Niemniej jednak, w badaniu Physicians' Health Study II stwierdzono, że 12 lat codziennego stosowania multiwitamin nie wpłynęło na funkcjonowanie mózgu lub pamięć u mężczyzn w wieku powyżej 65 lat (44Trusted Source).

Witaminy pojedyncze i w parach

W jednym z przeglądów nie znaleziono wyraźnych dowodów na to, że pojedyncze lub sparowane suplementy wpływają korzystnie na choroby serca (45Trusted Source).
Jednakże, niektóre wcześniejsze badania sugerują, że witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy, mogą poprawiać funkcjonowanie mózgu (46Zaufane źródło).

Jednak inne silne badania donoszą, że suplementy diety, w tym witaminy z grupy B, nie poprawiają funkcjonowania mózgu (47Trusted Source, 48Trusted Source).

Pomimo wiedzy, że odpowiedni poziom witaminy D jest krytyczny dla dobrego zdrowia i zapobiegania chorobom, suplementy witaminy D są również pod dużą kontrolą (49Trusted Source, 50Trusted Source).

Suplementy witaminy D zostały powiązane z licznymi korzyściami związanymi z rakiem, zdrowiem kości i funkcjonowaniem mózgu, aby wymienić tylko kilka z nich. Jednak eksperci zgadzają się, że potrzeba więcej dowodów (50Trusted Source, 51Trusted Source).

Jedną z rzeczy, co do której eksperci są zgodni, jest to, że suplementy witaminy D, w połączeniu z wapniem, mogą poprawić stan kości u osób starszych (50Trusted Source).

Antyoksydanty

Kilka przeglądów nie znalazło dowodów na poparcie suplementów antyoksydacyjnych, w tym beta-karotenu, witamin A, C, E i selenu (pojedynczo lub w połączeniu) dla zmniejszenia ryzyka śmierci i raka (52Trusted Source, 53Trusted Source).
W rzeczywistości wykazano, że suplementy beta-karotenu zwiększają ryzyko zachorowania na raka u palaczy (54Trusted Source).

Niemniej jednak, witaminy antyoksydacyjne i minerały mogą pomóc w spowolnieniu postępu chorób powodujących ślepotę. Potrzebne są jednak dalsze badania (55Trusted Source, 56Trusted Source).

PODSUMOWANIE:
Badania dotyczące korzystnego wpływu na zdrowie wielu syntetycznych składników odżywczych były niespójne, słabe lub nie wykazywały żadnego efektu.

 

3 marca 2021 Poradnik

0 Komentarze