
Prawdopodobnie znasz znane powiedzenie: "Jabłko dziennie chroni lekarza przed chorobą".
Chociaż wyrażenie to zostało po raz pierwszy ukute w 1913 roku, opiera się ono na przysłowiu z Pembrokeshire, które powstało w 1866 roku.
W rzeczywistości magazyn Notes and Queries był pierwszym, który opublikował oryginalny cytat: "Zjedz jabłko kładąc się spać, a powstrzymasz lekarza przed zarabianiem na chleb".
Chociaż badania pokazują, że jedzenie większej ilości jabłek może nie być faktycznie związane z mniejszą liczbą wizyt u lekarza, dodanie jabłek do diety może pomóc poprawić kilka aspektów zdrowia (1Trusted SourceTrusted Source).
W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, czy jedzenie jednego jabłka dziennie naprawdę może pomóc w utrzymaniu lekarza z dala od nas.
Korzyści zdrowotne
Jabłka kojarzone są z wieloma korzyściami, które mogą pomóc w promowaniu długotrwałego zdrowia.
Wysoka wartość odżywcza
Jabłka są pełne ważnych składników odżywczych, w tym błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Jedno średnie jabłko dostarcza następujących składników odżywczych (2Trusted Source):
- Kalorie: 95
- Węglowodany: 25 gramów
- Błonnik: 4,5 grama
- Witamina C: 9% dziennej wartości (DV)
- Miedź: 5% dziennego spożycia (DV)
- Potas: 4% z DV
- Witamina K: 3% dziennego spożycia (DV)
W szczególności, witamina C działa jako przeciwutleniacz neutralizujący szkodliwe związki znane jako wolne rodniki i chroni przed chorobami (3Trusted Source).
Jabłka są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak kwercetyna, kwas kofeinowy i epikatechina (4Trusted Source).
Wspomaga zdrowie serca
Badania pokazują, że spożywanie większej ilości jabłek może być związane z niższym ryzykiem wystąpienia kilku przewlekłych schorzeń, w tym chorób serca (5Trusted Source).
W jednym z badań na ponad 20 000 dorosłych stwierdzono, że spożywanie większej ilości owoców i warzyw o białym miąższu, w tym jabłek, było związane z niższym ryzykiem udaru mózgu (6Trusted Source).
Może to wynikać z obecności flawonoidów w jabłkach, które są związkami zmniejszającymi stan zapalny i chroniącymi zdrowie serca (7Trusted Source, 8Trusted Source).
Jabłka są również bogate w rozpuszczalny błonnik, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, które są czynnikami ryzyka chorób serca (9Trusted Source).
Zawierają związki zwalczające raka
Jabłka zawierają kilka związków, które mogą pomóc w zapobieganiu powstawania raka, w tym przeciwutleniacze i flawonoidy (10Trusted Source).
Według jednego z przeglądów 41 badań, spożywanie większej ilości jabłek było związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju raka płuc (11Trusted Source).
W innym badaniu zaobserwowano podobne wyniki, wykazując, że spożywanie większej ilości jabłek wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego (12Trusted Source).
Inne badania sugerują, że dieta bogata w owoce i warzywa może chronić przed rakiem żołądka, okrężnicy, płuc, jamy ustnej i przełyku (13Zaufane źródło).
Potrzeba jednak więcej badań, aby ocenić potencjalne działanie przeciwnowotworowe jabłek i określić, czy inne czynniki mogą być zaangażowane.
Inne korzyści zdrowotne
Jabłka wiążą się również z kilkoma innymi korzyściami zdrowotnymi, które mogą pomóc utrzymać lekarza z dala:
- Wspomaganie odchudzania. Ze względu na zawartość błonnika, jabłka promują uczucie sytości, zmniejszają spożycie kalorii i zwiększają utratę wagi (14Trusted Source, 15Trusted Source).
- Poprawiają zdrowie kości. Badania na ludziach, zwierzętach i w probówkach wykazały, że spożywanie większej ilości owoców może być związane ze zwiększoną gęstością mineralną kości i mniejszym ryzykiem osteoporozy (16Trusted Source, 17Trusted Source).
- Wspomagają funkcjonowanie mózgu. Badania na zwierzętach sugerują, że spożywanie jabłek może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, zapobiec pogorszeniu sprawności umysłowej i spowolnić oznaki starzenia (13Trusted Source).
- Chronią przed astmą. Badania pokazują, że zwiększone spożycie jabłek może być powiązane z niższym ryzykiem zachorowania na astmę (13Trusted Source).
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Według jednego z dużych przeglądów, spożywanie jednego jabłka dziennie wiązało się z 28% niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, w porównaniu z sytuacją, w której nie spożywano jabłek w ogóle (18Zaufane źródło).
STRESZCZENIE
Jabłka są bardzo pożywne i mają wiele zalet zdrowotnych, w tym poprawiają zdrowie serca i zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.












Zostaw komentarz