muffinki z cukinią i jagodami są pełne świeżej cukinii i słodkich jagód oraz skropione słodką cytrynową polewą
.Mam na imię Sally i jestem dietetykiem, który nie lubi makaronu. Wywołuje to u mnie pewne poczucie winy.
Mam wrażenie, że kochanie makaronu z cukinii - spiralizowanego makaronu z cukinii - jest praktycznie wpisane w mój zakres obowiązków. Ale prawda jest taka, że ja po prostu nie. Uwielbiam prawdziwy makaron, taki zrobiony z pszenicy. A kiedy dostaję świeżą cukinię w moim pudełku CSA, kroję ją w krążki i grilluję z oliwą z oliwek i solą. Ale przede wszystkim, chcę zrobić chleb z cukinii.
Ten czekoladowy chlebek z cukinii jest moim ulubionym. Ale tym razem postanowiłam zrobić muffiny zamiast bochenka i zamienić czekoladę na jedno z moich ulubionych połączeń smakowych: borówki i świeżą cytrynę.
Zrobiłam kilka partii tego ciasta, majstrując przy przepisie. Za każdym razem, moja rodzina je pożerała. Zrobiłam je również w formie bochenków i zamieściłam te wskazówki w przepisie poniżej na wypadek, gdybyście właśnie to preferowali.
You might also like: Kruche czekoladowe ciasto cukiniowe |
Kilka uwag na temat tego przepisu:
- Jeśli używasz mrożonych jagód, rozmroź je najpierw, a następnie wsyp kilka łyżeczek mąki przed dodaniem, aby ciasto nie zrobiło się niebieskie!
- Polewa cytrynowa jest pyszna, ale oczywiście opcjonalna. Bez niej muffiny są słodkie i pyszne.
- Jeśli chcesz zamrozić te muffiny lub bochenek, zamroź je bez polewy i dodaj ją później, gdy będą już rozmrożone i gotowe do jedzenia.
- Zarówno muffiny jak i bochenek są bardzo wilgotne. Dla mnie najlepiej sprawdziło się przechowywanie ich w plastikowej torbie lub pojemniku, który jest tylko częściowo zamknięty, aby nie stały się mokre. Jeśli nie zamierzasz ich zjeść w ciągu 2-3 dni, przechowuj je w lodówce.
- Po kilku opiniach, że chleb był bardzo wilgotny, dodałam nową instrukcję, aby odsączyć nadmiar wilgoci z cukinii przed jej dodaniem.
You might also like: Muffiny z cukinii pełnoziarnistej (Whole Wheat Zucchini Muffins) |
Smacznego!
Przejdź do treściMuffinki jagodowo-cytrynowe z cukinią
Plon: 12 muffinów Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 20 minut Total Time: 40 minut DrukujSkładniki
Muffiny
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego lub rzepakowego
- 1/4 szklanki zwykłego jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 1 filiżanka mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub białej mąki pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 filiżanka drobno poszatkowanej cukinii (około jednej małej cukinii)
- 1 1/2 szklanki świeżych borówek (lub mrożonych, rozmrożonych)
Polewa cytrynowa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mleka, lub więcej w zależności od potrzeb
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F. Wyłóż formę do muffinów papierowymi wkładkami lub dobrze natłuść.
- Poszatkuj cukinię i umieść w durszlaku nad naczyniem lub zlewem, lekko naciskając grzbietem łyżki, aby odsączyć nadmiar wilgoci.
- Połącz jajka, olej, jogurt i cukier, a następnie dobrze wymieszaj. Dodaj wanilię i skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
- Dodaj mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól i mieszaj aż do połączenia.
- Wrzucić cukinię i borówki.
- Rozdzielić masę do foremek na muffiny i piec 20-25 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Wyjąć z formy i całkowicie ostudzić na drucianym stojaku.
- Wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i mleko, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli musisz dodać więcej mleka, dodawaj je po 1/4 łyżeczki na raz. Używając łyżki, spryskaj muffiny lub bochenek glazurą.
Uwagi
Aby zrobić bochenek: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Natłuść i oprósz mąką formę do bochenka. Wymieszać składniki jak podano powyżej i wlać ciasto do formy. Piec przez 50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
Informacje żywieniowe:
Plon:12 Wielkość porcji:1 muffinIlość na porcję: Kalorie:192TotalFat: 6gTłuszcz nasycony:1gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:5gCholesterol:31mgSód:126mgWęglowodany:32gFiber:1gSugar:19gProtein:4g © Sally Kuchnia: Amerykańska / Kategoria:Śniadania Przepis na Muffinki jagodowo-cytrynowe z cukinią
Kliknij, aby Tweetnąć
Zostaw komentarz