przepisuPrzygotowanie własnych, miękkich i kruchych domowych bajgli jest łatwiejsze niż myślisz. Oto przepis na bajgle krok po kroku!
Kiedy zmierzam do drzwi na moją cotygodniową wycieczkę po zakupy i wołam do moich dzieci "Jakieś prośby ze sklepu spożywczego?" ich odpowiedź jest często "BAGELE!".
Obaj moi chłopcy uwielbiają bajgle. Ale kiedy patrzę na listę składników kupowanych w sklepie bajgli, widzę wiele rzeczy, których nie lubię. Na przykład konserwanty. I syntetyczne barwniki spożywcze, które nadają im złoty kolor.
You might also like: Bajgle z maszyny do chleba |
Jak zrobić bajgle w maszynie do chleba
Więc kiedy zobaczyłam zdjęcie domowych bajgli na stronie mojej przyjaciółki Priscilli na Facebooku, poprosiłam o przepis. Ona nie pamięta dokładnie, gdzie dostała przepis, ale powiedziała, że zrobiła kilka poprawek. Wypróbowałam go kilka razy i wprowadziłam kilka własnych poprawek. Priscilla powiedziała, że jestem mile widziany, aby podzielić się przepisem na bajgle tutaj z tobą. Zrobiłem te bajgle kilka razy, i za każdym razem okazały się wspaniałe. Mam nadzieję, że też je wypróbujecie!
You might also like: Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania |
Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania
Dodaj cukier i drożdże do 1/2 szklanki ciepłej wody, wymieszaj i pozostaw na pięć minut.
Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Zrób wgłębienie na środku i wlej do niego mieszankę drożdżową.
Mieszaj ręcznie i dodawaj coraz więcej ciepłej wody, aż ciasto się połączy. Ciasto będzie wyglądało na nieco kudłate i będzie wilgotne, ale nie mokre.
Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne, dodając mąkę z powierzchni (około 6-7 minut). Ciasto powinno być twarde i sztywne. Posmaruj miskę oliwą z oliwek i obróć ciasto w misce, aby je pokryć. Przykryj miskę wilgotnym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, w ciągu 1-2 godzin (używam triku nr 3 z tej listy
, gdy potrzebuję ciasta do wyrośnięcia). Rozłóż ciasto i pozwól mu odpocząć przez 10 minut.Podziel ciasto na osiem części. Uformuj każdy kawałek w okrągły placek. Obtocz palec w mące i wciśnij palec w środek każdej kulki ciasta, tworząc pierścień, rozciągając pierścienie, aby uformować kształt bajgla. (Zobaczysz, że moje bajgle nie są idealnie okrągłe, tak właśnie robię). Przykryj bajgle wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 10 minut.
Jak nadać kształt domowym bajglom
Aktualizacja: Pracowałem również nad doskonaleniem kształtu i wielkości tych bajgli, ponieważ te pierwsze partie wyglądały, co prawda, nieco nieregularnie. Po przeprowadzeniu kilku badań, zebrałam kilka przydatnych wskazówek:
- Użyj wagi kuchennej: Kupiłam tę wagę i używam jej do ważenia wszystkich kulek ciasta, aby były mniej więcej tej samej wielkości. To nie tylko sprawia, że partia wygląda bardziej jednolicie, ale także oznacza, że będą się piekły bardziej równomiernie.
- Wałkuj kulki we właściwy sposób: Najlepiej jest wałkować ciasto na nieposypanej mąką powierzchni, ponieważ kleistość powierzchni pomaga kulkom uformować lepszy kształt. Użyłam tego super pomocnego tutorialu , aby pomóc mi uzyskać odpowiedni kształt.
Podczas gdy bajgle odpoczywają, rozgrzej piekarnik do 425 stopni i doprowadź duży garnek wody do wrzenia na kuchence. Wrzuć bajgle do wody za pomocą łyżki cedzakowej (lub delikatnie wrzuć je ręcznie), po kilka na raz (możesz zrobić więcej w większym garnku, ale upewnij się, że nie są przepełnione). Pozostaw bajgle we wrzątku na 1-2 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i pozostaw na kolejne 1-2 minuty (im dłużej będą w wodzie, tym będą bardziej chrupiące).
Po wyjęciu bajgli, połóż je na blasze do pieczenia posmarowanej olejem lub wyłożonej silikonową matą
, taką jak Silpat (po wypróbowaniu obu sposobów, stwierdziłam, że Silpat działa znacznie lepiej i nie prowadzi do przywierania). Posmaruj je płynem do płukania jajek (1 ubite jajko + 1 łyżka wody).Pozostaw bajgle w takiej postaci lub dodaj do nich dodatki, takie jak mak, sezam lub rozdrobniony ser.
Piecz przez 20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Zdejmij z blachy na stojak do studzenia.
Pokrój w plastry, opiekaj, smaruj i ciesz się!
Czy mogę zrobić domowe bajgle w maszynie do chleba?
Tak, ten przepis na bajgle możesz przygotować również w maszynie do chleba. Maszyna wymiesza, zagniecie i uformuje ciasto za Ciebie! Oto przepis krok po kroku, jak zrobić baj
gle w maszynie do chleba. Continue to ContentŁatwe domowe bajgle
Plon: 8 bajgli Prep Time: 45 minut Czas gotowania: 25 minut Rise & Rest Time: 1 godzina 15 minut Całkowity czas: 2 godziny 25 minutZrobienie własnych, miękkich i mięsistych domowych bajgli jest łatwiejsze niż myślisz. Oto łatwy przepis na bajgle krok po kroku dla Ciebie!
DrukujSkładniki
- 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
- 1 1/2 łyżki stołowej cukru granulowanego
- 1 1/4 szklanki ciepłej wody, może być potrzebna dodatkowa 1/4 szklanki lub więcej
- 3 1/2 szklanki mąki chlebowej + nadmiar do wyrabiania ciasta
- 1 1/2 łyżeczki soli
- Ulubione dodatki, takie jak ziarna maku, sezamu, tarty ser, gruboziarnista sól itp.
Instrukcje
- Dodaj cukier i drożdże do 1/2 szklanki ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Zrób wgłębienie w środku i wlej mieszankę drożdżową. Mieszaj, dodając po trochu ciepłą wodę, aż ciasto będzie wilgotne, ale zwarte (i lekko kudłate).
- Na posypanej mąką powierzchni, wyrabiaj ciasto, aż będzie twarde i sztywne, około 7 minut, dodając mąkę z powierzchni.
- Lekko posmaruj dużą miskę olejem i obróć ciasto, aby je pokryć. Przykryj miskę wilgotnym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość, 1-2 godziny.
- Przebij ciasto i pozwól mu odpocząć przez 10 minut.
- Podziel ciasto na osiem równych kawałków, a następnie uformuj każdy z nich w okrągły placek.
- Obtocz palec w mące i wciśnij w środek każdej kulki ciasta, aby utworzyć pierścień, rozciągając go na kształt bajgla. Przykryj kształt bajgla wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 10 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 425 stopni i doprowadzić duży garnek z wodą do wrzenia.
- Umieść bajgle we wrzącej wodzie za pomocą łyżki cedzakowej (lub delikatnie opuszczając je do wody).
- Pozostawić bajgle we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, następnie odwrócić i pozostawić w wodzie na kolejne 1-2 minuty (im dłużej będą w wodzie, tym bardziej chrupiąca będzie ich tekstura).
- Wyjmij z wody i umieść na blasze do pieczenia posmarowanej olejem lub wyłożonej matą silikonową. Posmaruj bajgle płynem do mycia jaj (1 ubite jajko plus 1 łyżka wody). Dodaj dodatki, jeśli chcesz.
- Piecz przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Zdejmij z blachy na stojak do studzenia.
Polecane produkty
Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
- Aluminiowy półwałek piekarniczy do zastosowań komercyjnych
- Silpat Nieprzywierająca silikonowa mata do pieczenia
- Precyzyjna kuchenna waga spożywcza do pieczenia i gotowania
Informacje żywieniowe:
Plon:8 Wielkość porcji: 1 bajgielIlość na porcję: Kalorie:202Sód:436mgWęglowodany:41gBłonnik:2gCukier:3gBiałko:7g © Sally Kuchnia: Amerykańska / Kategoria:Śniadania Jak zrobić łatwe domowe bajgle:
Click To Tweet
Ujawnienie: Ten post zawiera linki afiliacyjne Amazon. Jeśli kupisz produkt za pośrednictwem tego linku, otrzymam niewielką prowizję, aby pomóc w kosztach operacyjnych tego bloga. Dziękuję za wsparcie Real Mom Nutrition!
Zostaw komentarz