Tarta truskawkowa z rabarbarem

25 sierpnia 2021 Przepisy

Jump to

RecipeCałe dzieciństwo bałam się jeść rabarbar. Mój tata uprawiał go w ogrodzie, a mama robiła z niego dżem truskawkowo-rabarbarowy. Dla mnie wyglądał on jak gigantyczny dziki seler, a ja z pewnością nie smarowałam nim tostów.

Kiedy jako dorosła osoba wreszcie spróbowałam rabarbaru i truskawek razem, było to dla mnie objawienie. Przez tyle lat tęskniłam za tymi owocami - najwyraźniej musiałam nadrobić stracony czas.

Ze wszystkich deserów, które przygotowuję (a przygotowuję wiele deserów, ponieważ je uwielbiam), ta tarta z kruszonką rabarbarową jest ulubionym ciastem mojego męża. On jest znany, aby powiedzieć, w połowie drogi przez kawałek, "Chcę żyć w tym cieście".

Bądź świadomy, że nie ma nic "zdrowego" w tym przepisie. Używa się w nim hojnych ilości cukru i mnóstwa prawdziwego masła. Jest to jednak doskonały sposób na uczczenie tych dwóch pięknych wiosennych potraw - i łatwy sposób na zachwycenie gości po kolacji. A ponieważ nie ma ciasta do toczenia (i łzy i przekleństwa na), to trudno jest zepsuć.

Na dole tego posta znajduje się link do wydrukowania. Oto instrukcje krok po kroku:

Umieść 1 laskę masła (pokrojonego na kawałki) w robocie kuchennym na kilka sekund i przetwarzaj, aż będzie kremowe. Dodaj 1/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki wanilii i przetwarzaj, aż będzie lekkie i puszyste, około 20 sekund. (Możesz również wymieszać to ręcznie za pomocą miksera do ciast lub widelca).

Połącz 1 szklankę mąki i szczyptę soli w małej misce i dodaj do robota kuchennego. Wyrabiać, aż ciasto zbierze się po bokach.

Oprószonymi mąką dłońmi, wyłóż równomiernie ciasto na dno (i lekko na boki) formy do tarty lub keksówki (użyłam 9-calowej formy).

Nakłuj ciasto widelcem, przykryj folią i zamrażaj przez co najmniej 30 minut lub przez noc.

Rozgrzej piekarnik do 375 stopni i piecz skorupkę aż stanie się złotobrązowa, około 20 minut.

Przygotuj nadzienie. Posiekaj tyle rabarbaru, aby uzyskać 2 filiżanki. Ja kroję swój rabarbar na kawałki tej wielkości:

Następnie połącz z 3 filiżankami pokrojonych truskawek.

Wymieszaj rabarbar i truskawki z 1/2 szklanki cukru i 2 łyżkami mąki. Wyłóż łyżką tę mieszankę na muszle.

Przygotuj kruszonkę, łącząc 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki i 3 łyżki zimnego masła (pokrojonego na kawałki) w robocie kuchennym, aż będzie przypominać gruboziarnisty posiłek (możesz to również zrobić ręcznie za pomocą miksera do ciasta lub widelca). Posyp kruszonką cały wierzch tarty.

Umieść tartę lub formę na blasze do pieczenia z obręczą (aby złapać wszelkie wycieki) i piecz w temperaturze 375 stopni przez 1 godzinę.

Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

Przejdź do treści

Tarta truskawkowo-rabarbarowa z kruszonką

Wydajność: 8 kromek Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina Chill Time: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny Drukuj

Składniki

Ciasto

  • 1/2 szklanki zimnego masła, pokrojonego na kawałki, (1 laska)
  • 1/4 szklanki cukru granulowanego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 filiżanka mąki uniwersalnej
  • Szczypta soli

Nadzienie

  • 3 filiżanki truskawek, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 filiżanki rabarbaru, posiekanego
  • 1/2 szklanki cukru granulowanego
  • 2 łyżki stołowe mąki uniwersalnej

Kruszonka

  • 1/3 szklanki cukru granulowanego
  • 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki zimnego masła, pokrojonego na kawałki

Instrukcje

  1. Umieść masło w robocie kuchennym na kilka sekund, aż stanie się kremowe. Dodaj cukier i wanilię i wyrabiaj do uzyskania jasnej i puszystej masy, około 20 sekund.
  2. Połącz mąkę i sól w małej misce i dodaj do robota kuchennego. Wyrabiaj, aż ciasto zbierze się po bokach.
  3. Oprószonymi mąką dłońmi, wyłóż równomiernie ciasto na dno (i lekko na boki) formy do tarty lub keksówki.
  4. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj folią i zamroź przez co najmniej 30 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni i piecz muszle do uzyskania złotobrązowego koloru, około 20 minut.
  6. Przygotuj nadzienie mieszając razem truskawki, rabarbar, cukier i mąkę. Nałóż łyżką tę mieszankę na muszle.
  7. Przygotuj kruszonkę, łącząc cukier, mąkę i masło w robocie kuchennym, aż do uzyskania konsystencji gruboziarnistej mąki. Posypać nią całą tartę.
  8. Umieść tartę lub formę na blasze z obręczą i piecz w temperaturze 375 stopni przez 1 godzinę.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Cuisinart Classic 7-Cup Food Processor
Informacje żywieniowe:
Plon:8 Wielkość porcji:1 plasterek
Ilość na porcję: Kalorie:353Nasyconetłuszcze:10gCholesterol:42mgSód:24mgWęglowodany:50gBłonnik:2gCukier:27gBiałko:3g © Zaadaptowane z U.S.A. Cookbook by Sheila Lukins Kuchnia: Amerykańska

25 sierpnia 2021 Przepisy

0 Komentarze