Paleo Chocolate Chunk Shortbread Cookies [z domowymi kawałkami czekolady słodzonymi miodem]

8 kwietnia 2021 Przepisy

Podczas gdy ciasteczka niekoniecznie są optymalnym zdrowym wyborem żywieniowym, myślę, że wszyscy musimy od czasu do czasu pozwolić sobie na małe przyjemności, prawda? A jeśli mamy zamiar to zrobić, może równie dobrze zrobić to w sposób, który nie będzie zakłócać nasze ciało i / lub jelit w procesie, prawda? Racja! Wiedziałam, że się zgodzisz. To powiedziawszy, być może pamiętacie, że podczas gdy ja podejmowałam moje ostatnie wyzwanie Whole30® (które w końcu okazało się Whole62), mój dobry przyjaciel Mike z The Iron You zamieścił przepis na najpyszniejsze ciasteczka czekoladowe, jakie w życiu widziałam. Od samego momentu, gdy tylko spojrzałam na jego zdjęcia, mój mózg zaczął się ślinić i wiedziałam, że nie zazna spokoju, dopóki nie zatopię zębów w jednym z tych maleństw. Cierpliwie, czekałam. Przez wiele, wiele, wiele dni. W zasadzie prawie cały miesiąc, bo moje drugie Whole30® ledwo się zaczęło, kiedy Mike odważył się opublikować ten przepis. To czekanie, mówię wam, było czystą torturą psychiczną... Aż w końcu nadszedł wrzesień, co oznaczało, że udało mi się pomyślnie zakończyć moje dwa kolejne wyzwania Whole30®. W końcu mogłam upiec sobie porcję pysznych ciasteczek! Ponieważ nigdy nie przepadałam za tym, że czekolada przygotowana na sprzedaż zawsze zawiera jakąś formę cukru trzcinowego, który w moim mniemaniu jest synonimem cukru rafinowanego, postanowiłam spróbować swoich sił w przygotowaniu własnych kawałków czekolady w domu, używając miodu jako słodzika.

Doświadczenie to okazało się FAN-TA-STIC! Powiedziałabym nawet, że znacznie przekroczyło moje oczekiwania. Użyłem czystej pasty kakaowej, która jest w zasadzie niesłodzoną czekoladą, i ostrożnie roztopiłem ją w mikrofalówce. Następnie dodałem do niej odrobinę niepasteryzowanego miodu, a także kilka ziaren soli (tylko po to, by wydobyć smak o wiele bardziej) i umieściłem tę czekoladę w małych foremkach do cukierków, które następnie pokroiłem na kawałki. To było idealne, mówię wam. PERFEKT! Mam wrażenie, że będę jeszcze trochę eksperymentować i od tej pory zawsze będę robić własną czekoladę w domu. Najpierw będę musiała zrobić własną wersję Lindt's insanely delicious Excellence Fleur de Sel - Dark. O tak! To byłaby moja ostateczna ulubiona czekolada na całym świecie. Jeśli chodzi o ciasteczka Mike'a, obawiam się, że nigdy nie dowiem się, jak dobre były naprawdę, bo znacie mnie, prawda? Nie udało mi się wiernie trzymać przepisu. Myślę jednak, że udało mi się stworzyć całkiem niezłą wersję Paleo Chocolate Chunk Shortbread Cookie. Były to chunky, smaczne, intensywnie czekoladowe, gęste, ale lekkie w tym samym czasie, wiesz, jak super delikatne i tylko trochę na suchej stronie ... tylko sposób dobry shortbread cookie powinno być. Jak udało mi się nie zjeść całej porcji za jednym posiedzeniem, wciąż pozostaje dla mnie tajemnicą! W rzeczywistości byłam BARDZO grzeczną dziewczynką i poprzestałam na dwóch. Potem zachowałam 2 na później, a resztę oddałam. Prawie uroniłam łzę, kiedy moja córka wyszła za drzwi z torebką w ręku... Będę musiała zrobić ich więcej. Ale następnym razem, myślę, że użyję ghee zamiast smalcu i oleju kokosowego. I dodam posiekane orzechy pekan. A może nawet odrobinę tostów kokosowych. Ojej! Be.Still.My.Heart. Chyba mój mózg znowu zaczął się ślinić...

Czekolada jest bardzo delikatna i bardzo łatwo się przypala, więc trzeba być bardzo ostrożnym, kiedy się to robi. Po pierwsze, upewnij się, że czekolada jest bardzo drobno i równomiernie posiekana (im drobniej, tym szybciej się rozpuści) i umieść ją w misce przystosowanej do mikrofalówki (preferowane szkło). Następnie umieść ją w mikrofalówce na wysokim poziomie, ale upewnij się, że sprawdzasz i mieszasz co około 20 sekund, aż do całkowitego roztopienia. Jest to bardzo ważne, ponieważ nie chcesz spalić czekolady, a to może się zdarzyć bardzo szybko w mikrofalówce. Czekolada w pełni się rozpuści na długo przed tym, jak stanie się naprawdę gorąca, więc sprawdzaj ją często i mieszaj! Kiedy czekolada jest już całkowicie rozpuszczona, dodaj sól i miód i mieszaj delikatnie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przenieś czekoladę do jakiejś formy (użyj foremek cukierniczych lub małych papierowych kubeczków) i umieść w lodówce, aby zastygła. Po całkowitym zastygnięciu, po prostu pokrój ją na kawałki.Czas zacząć pracę nad ciasteczkami.W dużej misce do mieszania przesiej mąkę migdałową, kokosową i mąkę z marchewki razem z solą i sodą oczyszczoną. Odłóż na bok.W misce robota kuchennego wymieszaj smalec, miód i ekstrakt waniliowy.Dodaj suche składniki i przetwarzaj na pulsie, aż składniki zostaną dobrze połączone i będą przypominać bardzo gruby piasek. Dodaj olej kokosowy, po jednej łyżce stołowej na raz, aż ciasto ledwo się połączy.Przełóż ciasto do miski, dodaj kawałki czekolady i delikatnie ugniataj, aż powstanie miękkie ciasto.Przerzuć ciasto na kawałek folii, uformuj je w cylinder o długości 10-12 cali i odstaw do lodówki, aż stanie się twarde, na co najmniej 4 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.Rozgrzej piekarnik do 375oFT Wyjmij cylinder z lodówki i pokrój go na 12-18 ciasteczek o grubości ¾ cala. Nie przejmuj się, jeśli ciasteczka będą się kruszyć i rozpadać, po prostu dociśnij kawałki z powrotem do siebie. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 6-8 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 2-3 minuty, a następnie przenieś je na stojak do chłodzenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia....

8 kwietnia 2021 Przepisy

0 Komentarze