Ciasteczka z quinoa. Naprawdę.

25 sierpnia 2021 Przepisy

Przejdź do przepisu

Wyraziłam już swoje zdanie na temat ciasteczek, które mają być zdrowe. Uważam, że ciasteczka powinny być ciasteczkami, bez względu na to, jak "zdrowe" mogą być.

Chciałam zrobić te czekoladowe ciasteczka quinoa z masłem orzechowym, odkąd zobaczyłam je w programie "Kids Eat Right". Ziarno quinoa w ciasteczkach? Na serio?

Okazuje się, że są całkiem pyszne. Czy zrobienie ich z moimi dziećmi przekona je do jedzenia quinoa na talerzu? Nie wiem, ale warto spróbować.

Continue to Content

Ciasteczka Quinoa z masłem orzechowym i czekoladą

Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut Total Time: 30 minut Drukuj

Składniki

  • 2 filiżanki ugotowanej quinoa
  • 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego
  • 1/4 filiżanki miodu
  • 1 filiżanka staromodnych płatków owsianych, przepuszczam je przez mój mini robot kuchenny, aby uzyskać drobniejszą konsystencję
  • 1/4 filiżanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 filiżanki wiórków czekoladowych, lub więcej do smaku

Instrukcje

  1. Połącz quinoa, masło orzechowe i miód w dużej misce.
  2. Wymieszać z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i solą.
  3. Dodać wiórki czekoladowe i wymieszać.
  4. Wysyp łyżkami stołowymi na natłuszczoną blachę wyłożoną pergaminem lub nieprzywierającą matą do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 350 stopni przez 18-20 minut lub do momentu, aż spody będą złotobrązowe.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, użyj dna szklanki, aby docisnąć wierzch ciasteczek, tak aby były płaskie.
© Dawn Jackson Blatner, RD Kuchnia: Amerykańska

Idzie tutaj dla więcej dzieciaków jeść dobrze przepisy i tutaj dla więcej przepisów od dietetyka Dawn Jackson Blatner.

25 sierpnia 2021 Przepisy

0 Komentarze