Masz mleko? Ale jakie?
Dawniej mleko oznaczało nabiał. Obecnie jednak istnieje szeroka gama dostępnych rodzajów mleka. Wolisz mleko pełne czy sojowe? Ryżowe czy migdałowe? Jeśli jesteś jeszcze bardziej wybredny, wybierz importowane mleko z nerkowców, kokosowe lub owsiane.
Każdy rodzaj mleka ma swoje zalety i wady, w zależności od diety danej osoby, jej stanu zdrowia i potrzeb żywieniowych. Wybór "mleka" często sprowadza się do preferencji smakowych, które różnią się w zależności od osoby. Przedstawiamy Wam cztery rodzaje mleka. Dokonuj wyboru rozważnie, pamiętając o wieku i potrzebach.
MLEKO DROŻDŻOWE
Ten napój, na którym wszyscy się wychowaliśmy - cała jego odmiana - jest pełen dziewięciu niezbędnych składników odżywczych, w tym wapnia, potasu, fosforu, białka, witaminy A, D i B12, ryboflawiny i niacyny.
Warto wiedzieć
- Wybierz wariant, który Ci odpowiada - mleko pełne lub odtłuszczone.- Mleko pełne zawiera 8 gramów tłuszczu na filiżankę, 8,5% beztłuszczowej suchej masy mlecznej i 88% wody.- Filiżanka mleka pełnego ma 150 kalorii, a filiżanka mleka odtłuszczonego 80 kalorii.- Mleko beztłuszczowe ma wszystkie korzyści odżywcze, które oferuje mleko pełne bez tłuszczów nasyconych i kalorii. Dietetycy często zalecają odtłuszczone mleko dla większości swoich klientów.- Białka i dodatkowe kalorie znajdujące się w pełnym mleku są korzystne dla niemowląt i osób starszych.- Spróbuj wersji bez laktozy, jeśli nie tolerujesz laktozy.
Pełne mleko, 1 filiżanka Kalorie: 150 Tłuszcz: 8 g Węglowodany: 12 gm Cukier: 11 gm Białko: 8 gm Wapń: 300 mg
MLEKO SOJOWE
Wykonana z soi alternatywa dla mleka sojowego jest niezwykle popularna wśród wegan i osób nietolerujących laktozy.
Warto wiedzieć
- Mleko sojowe jest dobrym źródłem białka, potasu, witaminy A, B12 i D. Zawiera tyle samo białka co mleko krowie, ale ma mniej kalorii niż mleko pełne. Mleko sojowe nie zawiera cholesterolu i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych - jest najlepszym rozwiązaniem dla osób cierpiących na choroby serca.
Mleko sojowe, 1 filiżanka Kalorie: 100 Tłuszcz: 3,5 gm Węglowodany: 10 Błonnik: 1 gm Cukier: 8 gm Białko: 6 gm Wapń: 300 mg
MLEKO MIGDAŁOWE
Wyprodukowane ze zmielonych migdałów, mleko migdałowe jest wariantem pozbawionym cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Dobrze wiedzieć
- Jedną z wielu zalet mleka migdałowego jest to, że jest ono wyjątkowo niskokaloryczne.- Nie zawiera tłuszczów nasyconych ani cholesterolu i jest dobrym źródłem witamin A i D.- Nie zawiera laktozy.- Nie jest dobrym źródłem białka i brakuje w nim wapnia, chyba że jest wzbogacane.- Osoby uczulone na migdały lub orzechy powinny unikać mleka migdałowego.
Mleko migdałowe Kalorie: 30 Tłuszcz: 2,5 gm Węglowodany: 0 Cukier: 0 Białko: 1 gm Wapń: 450 mg
MLEKO RYŻOWE
Wykonane z mielonego ryżu i wody, mleko ryżowe jest dobrym wyborem dla osób z alergią na laktozę lub orzechy.
Warto wiedzieć: - Mleko ryżowe nie jest naturalnym źródłem wapnia ani witaminy D, ale może być wzbogacane. - Jest bardzo bogate w węglowodany i bardzo ubogie w białko, dlatego najlepiej unikać go u osób starszych i sportowców.
Mleko ryżowe, 1 filiżanka Kalorie: 90 Tłuszcz: 2,5 Węglowodany: 15 gm Cukier: 0 Białko: 0 Wapń: 300 mg
Zostaw komentarz