Jak przygotować warsztat kulinarny dla uczniów?

20 kwietnia 2021 Poradnik

Lubisz spędzać czas w kuchni, przygotowując dobre jedzenie dla przyjaciół i rodziny? Może być dla ciebie interesujące zorganizowanie zajęć dla początkujących kucharzy, którzy chcą nauczyć się gotować. Postępując zgodnie z tymi kilkoma wskazówkami, możesz zostać nauczycielem gotowania i uczyć uczniów najlepszych przepisów i wskazówek.

Zostań ekspertem w dziedzinie gotowania

Nie musisz mieć gwiazdki Michelin ani nawet dyplomu szkoły kulinarnej, aby móc prowadzić zajęcia. Jeśli twoje kursy są skierowane do osób fizycznych, nie musisz mieć określonych kwalifikacji. Pamiętaj jednak, że potrzeba kilku lat doświadczenia, aby móc przekazać swoje umiejętności. Nie przyszłoby ci do głowy nauczenie kogoś prowadzenia samochodu, gdybyś sam nie wiedział, jak prowadzić samochód. To samo dotyczy gotowania. Zanim zaczniesz, trenuj jak najwięcej i upewnij się, że opanowałeś wszystkie techniki „dobrego kucharza”. Wiedza o tym, jak ciąć odpowiednimi nożami, jak używać odpowiednich przyborów i jak obrabiać mięso czy warzywa, to podstawy, które powinieneś znać na pamięć.

Pomyśl o swojej ofercie kursu

Czy wolałbyś prowadzić lekcje gotowania bez określonego tematu, czy wręcz przeciwnie, skupić się na regionalnych specjałach lub konkretnych technikach? Istnieją trzy główne rodzaje kursów gotowania. „Ogólne” lekcje gotowania - Jak sama nazwa wskazuje, zajęcia te koncentrują się ogólnie na gotowaniu. Mogą zatem obejmować następujące tematy: jak nie marnować żywność, jak używać podstawowych składników, gotować z resztkami, które masz w lodówce, uczyć dzieci nowych smaków itp. Są przeznaczone dla początkujących, więc twoje podejście powinno być bardzo edukacyjne.

Z kolei techniczne lekcje gotowania są przeznaczone dla bardziej doświadczonych studentów. Będą chcieli nauczyć się technik, takich jak krojenie kurczaka lub łososia, lub przygotowywanie dań na średnim poziomie, takich jak kanapki, sushi, budyń itp. W tym przypadku należy już wybrać rodzaj kuchni, jaką preferujesz. Czy będą to potrawy kuchni bałkańskiej, śródziemnomorskiej czy też np. wegańskiej. Zaawansowane lekcje gotowania mają na celu nauczenie studentów, jak przygotowywać składniki do złożonych dań: ciasta, paella, coq-au-vin itp. Kluczowe są tutaj zarządzanie czasem nauki i zaawansowane umiejętności. Niezależnie od tego, jaką klasę wybierzesz, musisz wyróżniać się na tle istniejącej już na rynku oferty.

Stwórz idealny plan lekcji

Podobnie jak wszystkie inne kursy, kurs gotowania musi być starannie zaplanowany. Musisz także zdecydować, jakie są konkretne cele każdej lekcji. Dlatego należy wziąć pod uwagę następujące elementy:

• Czas trwania lekcji. Uważaj, aby nie obciążać uczniów masą bezużytecznych informacji. Albo nie będą pamiętać tego wszystkiego, albo się nudzą… albo jedno i drugie.

• Lokalizacja twoich zajęć. W domu, restauracji czy domu studenckim? Bez względu na to, gdzie zdecydujesz się uczyć, upewnij się, że spełniasz te same standardy bezpieczeństwa i higieny, co restauracja.

• Cele do osiągnięcia. Musisz mieć świadomość, co powinni wiedzieć twoi uczniowie pod koniec zajęć. Wyznacz osiągalne cele na podstawie ich poziomu i czasu dostępnego na każdą lekcję.

• Naczynia, produkty, zioła, przyprawy itp. Upewnij się, że nie zapomnisz o żadnych niezbędnych składnikach lub sprzęcie potrzebnym do nauki Twoich uczniów.

Cena zajęć

Czas trwania i jakość twoich zajęć wpłynie na twoją cenę. Oczywiście cena ta różni się w zależności od miasta, doświadczenia nauczyciela i rodzaju zajęć. Specjalistyczny kurs francuskich wypieków będzie kosztował więcej niż „ogólna” lekcja gotowania.

20 kwietnia 2021 Poradnik

0 Komentarze