Dlaczego warto wspólnie gotować?

9 kwietnia 2021 Poradnik

W przypadku rodziny najważniejszą rzeczą jest kultywowanie jedzenia w tym sensie, że spożywanie pokarmu nie jest procesem elementarnego wchłaniania potraw, ale że w rodzinie istnieją tradycje wspólnych posiłków, gdy cała rodzina siedzi przy stole, wszyscy dyskutują, dzielą się wrażeniami, uczą się słuchać siebie, określać swoje preferencje.

Gotowanie z dziećmi

Bardzo ważne jest również, aby starać się angażować dzieci w gotowanie od najmłodszych lat. Jest to przydatne, gdyż dzieci rozwijają zdolności motoryczne. Co więcej, biorąc udział w gotowaniu, dzieci zaczynają zdawać sobie sprawę, co to jest gotowanie. Oczywiście, jeśli dziecko nie ma ochoty na gotowanie, trudno będzie je nam przyzwyczaić. Jednak z jedzeniem mamy do czynienia każdego dnia, przynajmniej trzy razy dziennie. Dzieci naturalnie też czują głód. Możesz je po prostu nakarmić lub w jakiś sposób zainteresować gotowaniem. Na przykład zbierzcie się razem i zróbcie ciekawe ciasteczka. Cały proces spowoduje przede wszystkim, że twoje dziecko pokocha proces gotowania. Zrozumie, czym różnią się od siebie składniki. Nie będzie się bało eksperymentować. Dlatego jedynym obowiązkiem rodziców jest przyzwyczajenie go do kultury jedzenia i sprawienie, by dziecko pokochało jedzenie i sam proces. Gotowanie bezpośrednio wpływa na wiedzę o otaczającym nas świecie w pierwszych latach życia, rozwija komunikację, mowę, motorykę, umiejętności społeczne i emocjonalne, wzbogaca horyzonty, a nawet wiedzę matematyczną, to zastosowanie kreatywności i zdolności uczenia się.

Dlaczego gotować z dziećmi?

Nawet przy najprostszych zadaniach przy gotowaniu, dzieci uczą się słuchać i postępować zgodnie z instrukcjami. Podczas wspólnego gotowania komentujesz swoje działania i nazywasz produkty. Kiedy wszyscy zbierają się na posiłek, poproś dzieci, aby opowiedziały, jak przygotowały danie. Na początku będą potrzebować wskazówek, ale stopniowo przyzwyczają się do powtarzania swoich działań. Proces gotowania zbliża ludzi i znacznie ułatwia rozwijanie umiejętności mówienia i komunikacji. Gotowanie to ciągły ruch. Pracując razem z dzieckiem, spędzacie z nim czas, co jakościowo wpływa na wasze relacje, czyniąc je bardziej pozytywnymi. Jednak gotowanie, po którym można usiąść, zrelaksować się i cieszyć się efektami, jest czymś wyjątkowym. Uczestnicząc w tym procesie, nawet najmłodsze dzieci zaczynają doceniać wysiłek włożony w gotowanie i naprawdę czuć atmosferę rodzinnych obiadów i kolacji.

Możesz liczyć składniki lub odmierzać łyżki razem, lub poinstruować dzieci, jak zrobić to samodzielnie. Dowiedz się, co to znaczy zmniejszyć o połowę i ćwiartować Powtarzaj proste kształty. Porównaj ilości i rozmiary. W ten sposób twoje dziecko szybciej nauczy się liczyć. Podczas samego gotowania pojawiają się naturalnie tematy do dyskusji: z jakiego kraju pochodzi danie / produkty, gdzie rosną warzywa / owoce, w jaki sposób uzyskuje się różne rodzaje produktów, w jaki sposób produkty trafiają do sklepu, a następnie do domu.

Przygotowywanie posiłków to ciągłe odkrywanie koloru, tekstury, kształtu i ogromna przestrzeń dla wyobraźni i kreatywności. Wiele przepisów pozwala na kreatywność - wybierz foremkę do ciastek, wybierz przepis z szeregu produktów, udekoruj i podawaj danie tak, jak chcesz. W każdym aspekcie przygotowywania posiłków jest coś przydatnego, co korzystnie wpłynie na zdolność uczenia się dziecka. Pozwoli rozwijać koncentrację i uwagę, podejmować decyzje i planować.

Dziecko może być rozczarowane, jeśli coś nie wyjdzie dokładnie tak, jak chciało. Postępowanie zgodnie z instrukcjami może być dla dziecka nudne. Dlatego nie ograniczaj jego wyobraźni, nawet jeśli jego aktywność wydaję ci się absurdalna.

9 kwietnia 2021 Poradnik

0 Komentarze