hummus jest tak proste, jak naciśnięcie przycisku! Zrezygnuj z kupowanego w sklepie i wypróbuj ten prosty przepis.
Kiedy w końcu zabrałam się za zrobienie domowego hummusu, nie mogłam uwierzyć, jakie to proste. Wydawałam o wiele za dużo pieniędzy na kupiony w sklepie hummus, który nie był nawet w połowie tak dobry. Uwielbiam go, ponieważ ma dużo cytryny, nie wymaga zbyt wielu składników i może być zrobiony w blenderze (lub robocie kuchennym).
Podawaj go z pitą (lub krakersami pita) i pokrojonymi warzywami. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.
Continue to ContentBardzo cytrynowy domowy hummus
Plon: 12 porcji Prep Time: 5 minut Total Time: 5 minutŁatwo jest zrobić swój własny, domowy hummus. Z zaledwie kilku prostych składników możesz przygotować porcję w kilka minut.
DrukujSkładniki
- 2 15-uncjowe puszki ciecierzycy, odcedzić i zachować płyn
- Sok z dwóch cytryn
- 1 łyżeczka soli
- Mielony pieprz do smaku
- 1 ząbek posiekanego czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku mielonego w słoiku
- 3 łyżki stołowe pasty tahini, pasty zrobionej z mielonych nasion sezamu, zazwyczaj sprzedawanej w dziale "etnicznej żywności" w sklepie spożywczym
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Instrukcje
- Umieść fasolę, sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek i tahini w blenderze lub robocie kuchennym.
- W trakcie miksowania wlewaj mżawkę oliwy z oliwek.
- Zeskrob stronę i kontynuuj miksowanie, wlewając płyn z fasoli, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.
Polecane produkty
Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
- Cuisinart Classic 7-Cup Food Processor
Informacje żywieniowe:
Plon:12 Wielkość porcji:1/4 filiżankiIlość na porcję: Calories:210TotalFat:10gTłuszcz nasycony:1gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:8gCholesterol:0mgSód:196mgWęglowodany:26gFiber:7gSugar:6gProtein:8g © Sally Kuchnia: Śródziemnomorska Bardzo Cytrynowy Hummus Domowej roboty
Click To Tweet
Zostaw komentarz