Jak gotować z przyprawami

21 kwietnia 2021 Poradnik

Czy szukasz sposobów, aby dodać dużo smaku do żywności bez dużo tłuszczu lub soli? Zamiast tego dodaj smaczne przyprawy do swoich przepisów! Przyprawy mogą wiele powiedzieć o kuchni danej kultury i są używane w szerokiej gamie pikantnych i słodkich potraw.  Użycie odrobiny przypraw może sprawić, że nawet najbardziej podstawowe przepisy nabierają nowego, interesującego smaku. Poszukaj przepisów, które wykorzystują jedną lub więcej z tych przypraw lub wypróbuj nową przyprawę w jednym z ulubionych dań Twojej rodziny.

Co to jest przyprawa? 

Przyprawy pochodzą z kory, pąków, owoców, korzeni, nasion lub łodyg różnych roślin lub drzew (zioła, z drugiej strony, pochodzą z liściastych części roślin, które nie mają zdrewniałych łodyg). Zioła mogą być świeże lub suszone. Suszone zioła mają silniejszy smak niż świeże, ale szybko tracą swoją moc).


Oto kilka popularnych przypraw kuchennych, które można znaleźć w wielu kuchniach
Ziele angielskie
Ziele angielskie smakuje jak połączenie cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków, dlatego też nosi nazwę "allspice". Przyprawę tę stosuje się zarówno w kuchni pikantnej, jak i słodkiej. Nadaje wyrazisty smak wypiekom, takim jak ciastka z przyprawami korzennymi lub desery dyniowe. Jest również używane do marynowania i stanowi główny składnik przyprawy jerk. Podczas gdy ziele angielskie jest używane w północnoamerykańskich wypiekach, jest ono bardziej powszechne w kuchni południowoamerykańskiej i jamajskiej.  

Anyż
Anyż nadaje potrawom słodki, lukrecjowy smak. Jest często stosowany w kuchni Azji Południowo-Wschodniej, aby dodać smaku chlebom, napojom takim jak grzana herbata, wieprzowinie i drobiowi. 

Kardamon
Kardamon ma silny aromat i ciepły, korzenno-słodki smak. Jest powszechnie stosowany w wypiekach, potrawach z ryżu i słodkich puddingach. Ponieważ jest tak silny, używaj tylko odrobinę na raz. Jest szeroko stosowany w kuchni wschodnioindyjskiej i skandynawskiej (Dania, Norwegia i Szwecja).

Pieprz cayenne
Cayenne (zwany również czerwonym pieprzem) jest mocnym, pikantnym proszkiem z tropikalnych chili. Z ponad 200 odmianami, jest powszechny w wielu kuchniach, takich jak afrykańska, Cajun, chińska, indyjska, meksykańska, południowoamerykańska i południowo-wschodnioazjatycka. Może być stosowany w wielu potrawach, aby dodać trochę ciepła. Spróbuj go w tym Squash Dip.

Chinese Five Spice
Pięć przypraw chińskich to mocna mieszanka pięciu zmielonych przypraw połączonych w równych ilościach - cynamonu, goździków, nasion kopru włoskiego, anyżu gwiazdkowego i pieprzu szechuańskiego. Często używany w kuchni chińskiej, można zrobić własne lub znaleźć pakowane mieszanki w rynkach azjatyckich i większości sklepów spożywczych. Najczęściej używa się go w daniach, w których używa się sosu sojowego. 

Cynamon
Cynamon to aromatyczna kora o słodkim, drzewnym i owocowym smaku. Istnieją różne jego odmiany, ale najbardziej rozpowszechnionym cynamonem sprzedawanym w Ameryce Północnej jest cynamon kasja. Chociaż możesz być przyzwyczajony do używania go w słodkich potrawach, możesz również dodać go do pikantnych gulaszów, zup i curry. Dobrze komponuje się również z wołowiną. Spróbuj go w rabarbarowym placku jabłkowym lub w zapiekance z chili.

goździki
Goździki nadają słodko-pikantny smak słodkim i pikantnym przepisom. Stosuj je w wypiekach, wędlinach, marynatach, sosach, curry i grzanych napojach. Można je stosować w całości (a następnie usunąć z gotowego dania) lub zmielić. Niewielka ilość goździków to bardzo dużo, więc używaj ich z umiarem. Spróbuj goździków w Kurczaku w Sosie Mole.

Kolendra
Nasiona kolendry to suszone nasiona, które pochodzą z tej samej rośliny, co popularne zioło - kolendra. Nasiona kolendry smakują jak połączenie cytryny, szałwii i kminku. Przyprawa ta może być używana do curry, zup, przyprawiania marynat i specjalnych napojów, takich jak grzane wino. Najczęściej używa się jej w kuchni indyjskiej, meksykańskiej, azjatyckiej i karaibskiej.

Kminek
Kminek nadaje potrawom ciepły i orzechowy smak. Jest popularny w curry, proszkach chili i mieszankach przypraw do grilla. Najczęściej stosowany jest w kuchni bliskowschodniej, azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Spróbuj go w pilawie z quinoa i soczewicy.

Proszek curry
Curry w proszku to mieszanka sproszkowanych przypraw, która różni się w zależności od regionu i potrawy. Zazwyczaj zawiera połączenie kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy, imbiru, gorczycy, kozieradki, cynamonu, goździków, kardamonu, chili i czarnego pieprzu. Połączenie przypraw nadaje ostry i pikantny smak potrawom na bazie sosu, takim jak indyjskie curry. Używaj go w marynacie lub jako suchej przyprawy do wołowiny, ryb, jagnięciny, cielęciny i ziemniaków. Spróbuj go w zupie kremowej z pasternaku lub szparagów i słodkich ziemniaków z curry.

Nasiona kopru włoskiego
Nasiona kopru włoskiego nadają potrawom słodszy i delikatny, lukrecjowy smak. Nasiona kopru włoskiego są używane do przyprawiania dań pikantnych, w tym ryb, sosów, klopsików i kiełbasek. Jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej. 

Garam masala
Garam masala to mieszanka przyprawowa podobna do curry w proszku, ale bez kminku. Kombinacja przypraw zależy od szefa kuchni i przepisu, podobnie jak w przypadku curry w proszku. Zazwyczaj zawiera czarny pieprz, koper włoski, cynamon, goździki i kardamon, a czasami również buzdyganek i gałkę muszkatołową. Jest szeroko stosowany w kuchni indyjskiej i dodaje głębokiego, bogatego smaku. Zazwyczaj dodaje się go pod koniec gotowania. Spróbuj go w tej indyjskiej jajecznicy, Egg Bhurji.

Imbir
Imbir nadaje słodkawy i pikantny smak wielu słodkim i pikantnym potrawom. Suszony imbir ma inny smak niż świeży. Imbir jest znany z zastosowania w wypiekach, piernikach, ciasteczkach korzennych, piwie imbirowym i piwie imbirowym, ale jest również wyśmienity w potrawach pikantnych, takich jak zupy i gulasze, np. pikantny gulasz z kurczaka i kabaczka, curry, azjatyckie stir-fry, mięsa i kompoty owocowe. Imbir jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej i południowo-wschodniej.

Buzdyganek
Buzdyganek to czerwona powłoka nasion gałki muszkatołowej. Smakuje i pachnie jak mocniejsza wersja gałki muszkatołowej i jest nieco bardziej gorzka. Buzdyganek używany jest do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw, w tym pieczywa, ziemniaków, sosów śmietanowych i kiełbas. Buzdyganek jest powszechny w kuchni wschodnioindyjskiej.

Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa ma ciepły, pikantny i słodki smak. Można ją stosować w słodkich potrawach, takich jak wypieki z przyprawami, kremy, ajerkoniak i owoce. Można ją również łączyć z warzywami w daniach wytrawnych, takich jak ten Quiche z brokułami i grzybami. Podobnie jak buzdyganek, gałka muszkatołowa jest powszechna w kuchni wschodnioindyjskiej.

Papryka
Paprykę wytwarza się ze specjalnych rodzajów słodkiej pomarańczowej i czerwonej papryki, które są suszone i mielone. W zależności od odmiany może być łagodna lub ostra. Papryka dobrze komponuje się z jajkami, ryżem, słodkimi ziemniakami, warzywami korzeniowymi, sosami, pieczonymi mięsami i drobiem. Papryka jest powszechna w kuchni hiszpańskiej, południowoamerykańskiej i węgierskiej. Spróbuj jej we frytkach z brukwi.

kurkuma
Kurkuma ma ciepły i ziemisty smak. Jest używana do nadawania potrawom zarówno smaku, jak i koloru (jasnożółtego). Jest powszechna w kuchni indyjskiej i karaibskiej. Kurkumę najczęściej można znaleźć dodawaną do curry i marynowanych potraw. Spróbuj jej w ryżowym placku z kalafiora i soczewicy.

Kupuj i przechowuj przyprawy we właściwy sposób, aby zachować ich świeżość
Aby wydobyć jak najwięcej aromatu i smaku z przypraw, kupuj je w małych ilościach i szybko zużywaj.   Jeśli to możliwe, spróbuj zmielić całe przyprawy zamiast kupować je w paczkach, aby uzyskać jak najwięcej smaku. Możesz je zmielić za pomocą moździerza i tłuczka lub elektrycznego młynka do kawy. Przechowuj całe i zmielone przyprawy w hermetycznych pojemnikach w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do 6 miesięcy.

Podsumowując:
Przyprawy mogą dodać nowe smaki i aromaty do Twojej kuchni bez dodawania tłuszczu, sodu czy kalorii. Eksperymentuj z różnymi przyprawami, aby zobaczyć, co najbardziej Ci smakuje. 

 

21 kwietnia 2021 Poradnik

0 Komentarze